Senzorna soba za požarevački Centar

U požarevačkom Centru za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju otvorena je senzorna soba. Senzorna integracija je deo terapije za tridesetak korisnika Centra, a taj projekat - uz Grad, pomogli su i donatori, među kojima je i rok grupa Van Gog.

Senzorna soba sastoji se od različitih elemenata koji potpomažu stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa. Tako osobe sa poremećajem senzorne integracije mogu da istraže i razviju svoje senzorne veštine.

Ova soba je osmišljena sa ciljem da omogući stimulaciju čula, pruži osobama sa određenim razvojnim smetnjama mir i pomogne im da bolje upoznaju svoje okruženje. Po prvi put koristiće je korisnici požarevačkog Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju.

"Uvođenje senzorne integracije kao metode rada u našu ustanovu umnogome doprinosi kvalitetu usluge koju Centar za dnevni boravak pruža", ističe Jasmina Turudić, direktorka Centra za dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju, Požarevac.

Centar ima tridesetak korisnika, različite dobi, a senzorna soba je deo programa požarevačkog Centra za socijalni rad za poboljšanje uslova njihovog boravka.

"Napomenula bih da je u prethodnom periodu Centar za dnevni boravak, odnosno Centar za socijalni rad, ispunio i svoju zakonsku obavezu, odnosno da je pre dva meseca dobio i licencu za rad od Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja", naglašava Tatjana Rajić, direktorka Centra za socijalni rad Požarevac.

Vrednost senzorne sobe je 396.000 dinara, od čega je Grad Požarevac dao 115 hiljada.

"Što se tiče grada Požarevca", kaže gradonačelnik Bane Spasović, "sigurno ćemo izdvajati i dalje značajna sredstva za poboljšanje položaja jedne ovako značajne ustanove."

Među donatorima koji su pomogli opremanje senzorne sobe su i Udruženje likovnih stvralalaca "Milena Pavlović Barili" i rok grupa Van Gog, koja se odrekla dela honorara od Novogodišnjeg koncerta u Požarevcu.

"Volimo svu našu decu i - kao i do sada - za ove 33 godine i u budućnosti ćemo", rekao je Zvonimir Đukić Đule, frontmen grupe Van Gog. "Živimo sa našom decom, i za decu smo spremni da uradimo uvek zaista i sve. Računajte na nas i u sledećim koracima, računajte na nas kad god to bude bilo potrebno."

Sa korisnicima Centra za dnevni boravak u senzornoj sobi radiće defektolozi koji su prošli obuku za ovaj vid terapije.

broj komentara 0 pošalji komentar