Kragujevac: Svi sudovi pod istim krovom

Ministarka Nela Kuburović potpisala je ugovor o izgradnji Palate pravde u Kragujevcu. Na inicijativu Ministarstva pravde, svi pravosudni organi u tom gradu biće na jednom mestu.

Palata pravde u Kragujevcu, prostiraće se na 23.000 kvadrata. Radovi vredni 25 miliona evra, finansiraće se iz državnog budžeta, i kako je najavljeno počeće u septembru.

"U novoj zgradi, biće smešteno 11 pravosudnih organa -8 sudova i 3 tužilaštva. Zgrada je namenjena za oko 800 zaposlenih, i to je najveći investicioni projekat u pravosuđu u poslednjih nekoliko decenija", rekla je ministarka Kuburović.

Ministarka je obišla zgradu Apelacionog suda u Kragujevcu, koji je jedan od četiri najviša organa sudske vlasti u Srbiji, osnovan za područje 8 viših i 22 osnovna suda.

"Uslovi u kojima rade sudije i zaposleni, nisu adekvatni, sudnice su u podrumu, i upravo izgradnjom Palate pravde, biće obezbeđena funkcionalna zgrada, biće bolja povezanost svih organa, to će doprineti da i sudije i tužioci, imaju adekvatne uslove za rad. Smanjiće se troškovi održavanja zgrada, pošto su na različitim lokacijama, i ono što je bitno, dobićemo zgradu, dostojnu funkcije koju obavljaju sudije i tužioci", istakla je ministarka Kuburović.

Ona se zahvalila gradu, koji je za potrebe izgradnje zgrade pravosudnih organam, ustupila ministarstvu pravde, bez naknade, parcelu od 2 hektara. Ministarka je najavila i skoriji početak izgradnje novog zatvora, čime će biti otvorena nova radna mesta u Kragujevcu.

Rok za završetak radova palate pravde, je 38 meseci.

broj komentara 0 pošalji komentar