Šabac: Država pomaže mladim poljoprivrednicima

Za zasnivanje poljoprivredne proizvodnje i opstanak na selu najčešće je potrebna pomoć države. Za mlade, nosioce gazdinstava osnovanih prošle i ove godine, otvoren je konkurs za dodelu podsticajnih sredstva. Kriterijumi su stroži nego lane a novca je više.

Dok većina omladine želi da živi u gradu, dvadesettrogodišnji Miloš Marković iz Rumske, svoju budućnost vidi na selu. Na obroncima Cera proizvodi voće, a zemljište obrađuje novom mehanizacijom koju je kupio uz pomoć države.

"Od mehanizacije sam uzeo tarup, uzeo sam frezu pipalicu i voćarski atomizer. To nam mnogo znači, jer su teški uslovi na selu što se tiče tih poslova, i da nije bilo toga, ja se ne bih odlučio da ostanem na selu. Pošto većina mladih odlazi u gradove, ja sam rešio tim putem dao ostanem. Oženio sam se, planiramo prinovu.

Pomoć države, ključna je za ostanak mladih na selu. I pored strogih kriterijuma, konkurs za dodelu sredstava zainteresovao je brojne poljoprivrednike mlađe od 40 godina.

] "To je jedina vrsta podsticaja kod kojih se, pre ralizacije investicije, na račun poljoprivrednika uplaćuje  novac, on tek tad dodaje svojih 25% i realizuje investicuju", objašnjava Zoran Beljić, PSSS Šabac, "i još jedna prednost široka lepeza opreme, kako u biljnoj, tako i u stočarskoj proizvodnji."

Visina podsticaja je 75% od vrednosti investicije. Mladi poljoprivednici koji ispunjavaju sve uslove, mogu da dobiju do milion i po dinara.

"Samo oni poljopivredni proizvođači koji su prvi put upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava od 1. 1. 2017. godine mogu da učestvuju na konkursu", objašnjava Beljić. "Druga izmena tiče se veličine poljoprivrednog gazdinstva, to je prilagođeno veličini poljoprivrednih gazdinstva IPAD podsticaja."

Poljoprivednik koji konkuriše za sredstva, ne mora da bude osiguranik PIO fonda. Prednost imaju fakultetski obrazovani, nezaposleni i višečlane porodice. Konkus je otvoren do 15 avgusta.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара