Prokuplje: Cenu loše protivgradne zaštite plaćaju poljoprivrednici

Vremenske prilike poslednjih godina gotovo da imaju presudan uticaj u poljoprivredi. Zato je za proizvođače hrane u Toplici dobra protivgradna zaštita posebno važna, jer u tom kraju više od dve trećine stanovnika živi od poljoprivrede.

Protivgradna zaštita u opštini Prokuplje radi samo delimično, zato što je u funkciji samo sedam od devetnaest stanica, a najveću cenu i ove godine platili su poljoprivrednici, kojima su, u nekoliko navrata, grad i olujno nevreme pričinili velike štete.

 

"Štete su ogromne", ističe Zoran Pavlović iz Bajčinca. "Ulaže se mnogo, na kraju ništa i šta da radimo?"

 

Dve trećine protivgradnih stanica na području opštine Prokuplje nije u funkciji, zato što nema zainteresovanih strelaca, koji bi ovaj odgovoran posao radili za samo četiri hiljade mesečno, koliko za njihov rad izdvaja Republički hidrometeorološki zavod.

U Velikoj Plani, jednom od najvećih voćarskih centara, već tri godine ne radi protivgradna stanica. Biljana Pavlović, bivši strelac iz Velike Plane, kaže da niko neće da prihvati  taj posao:

"Velika je obaveza, jer vidite i sami kolko je daleko od sela. Narod se najviše na pare žali, neće za te male pare kaže da trči ovde."

Radarski centar u Kruševcu pokriva i teritoriju prokupačke opštine. Prema rečima Mihajla Vasićaiz tog centra, od 11 opština na toj teritoriji, deset je planiralo sredstva za rad strelaca:

"Opština Prokuplje nije planirala i to je dovelo do toga da samo njih sedmoro prihvati da radi na protivgradnim stanicama, a i njihov rad je pod znakom pitanja."

 

 

Pokušaj našeg novinara da o ovoj gorućoj temi popričamo javno, pred kamerom, sa nekim iz lokalne samouprave i ovoga puta je propao.

RTS-u je još jednom, u telefonskom razgovoru, potvrđeno da oni i dalje ostaju pri stavu da je organizacija i rad protivgradne zaštite, kao i odgovornost, u isključivoj nadležnosti Republičkog hidrometeorološkog zavoda i da oni nemaju planiranih sredstava u budžetu za ove namene, jer bi time kršili zakon.

 

Interesovali smo se kako u ovakvim okolnostima, postupaju druge opštine, koje izdvajaju dodatna sredstva za rad strelaca, ali i za nabavku protivgradnih raketa, a istovremeno ne smatraju da time krše zakon. Sredstva za ove namene iz opštinskih budžeta predstavljaju donacije Republičkom hidrometeorološkom zavodu i to se, kako saznajemo, ne kosi sa važećim zakonskim propisima, pre svih zakona o donacijama.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво