Vanredna situacija u delu opštine Vrnjačka Banja

Nakon obilnih kiša koje su juče zahvatile opštinu Vrnjačka Banja nekoliko sela podno planine Goč zahvatile su bujične vode. Najviše su pogođena sela Gračac, Rsovci i deo Podunavaca. Proglašena je i vanredna situacija.

Bujice su se sjurile sa Goča. Gračačka reka je u svom donjem toku, u dužini od 10 kilometara, na nekoliko mesta probila nasipe i izlila se iz korita. Nije izdržao ni veliki nasip u izgradnji kod crkve Svetog Save u selu Gračac. Voda je prodrla u portu.

Sveštenik Milan Kostić iz hrama Svetog Save u selu Gračac kaže da se sve odigralo brzo: „U roku od 15-20 minuta je naišla velika voda i sjurila se sa Goča iz šuma i tada nam je ušla u portu. Omela je dakle ove postojeće radove. Te neke nasipe koji još nisu završeni je odnela. Tako da je u toj velikoj vodi odneto puno zemlje i deo porte".

U toku samo nekoliko sati na Goču i delu opštine Vrnjačka Banja palo je između 20 i 30 litara kiše po metru kvadratnom. U bujicama su oštećeni i seoski vodovodi. U Gračacu je vodovod prekinut na 5 mesta.

"Bujica je zahvatila praktično oko desetak kilometara toka, počev od gornjeg dela sela Gračac pa do uliva u Zapadnu Moravu", kaže Boban Đurović, dir. vodovoda Vrući izvori. Na pitanje kolika je šteta, ogovara da se još uvek procenjuje: "Formirana je komisija ispred kriznog štaba opštine Vrnjačka Banja. Procena je u toku. Tek sagledavamo posledice ovog nevremena".

Voda je prodrla u jedan lokal u selu Gračac. Stambeni objekti nisu bili ugroženi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво