Deliblatski pesak u očima umetnika

Likovna kolonija "Deliblatski pesak", najstarija manifestacija u Pančevu, ove godine održava se 50. put. Učestvuju slikari iz Srbije, Makedonije i Bugarske, a neki od njihovih radova naći će se na velikoj retrospektivnoj izložbi krajem godine.



Pre 50 godina mladim slikarima okupljenim oko grupe "Pančevo 5" Deliblatska peščara izgledala je kao oaza slobode i mira, pa su baš tu osnovali likovnu koloniju, koja je uskoro postala pokretač mnogih kulturnih dešavanja u Pančevu.

Slikar Čedomir Kesić, jedan od osnivača kolonije kaže da je u početku bilo 10 slikara: "Bili smo mladi, mnogo toga nismo znali. Posle se to razvijalo, usavršavalo, širilo, dolazili su slikari iz inostranstva, širila su se prijateljstva".

I ove godine u blizini Devojačkog bunara okupilo se 18 umetnika iz Srbije, Makedonije i Bugarske da stvaraju, razmenjuju iskustva i druže se.

"Ovo ovde je kao mali raj, lepa je priroda. Prvi put sam ovde, trebalo je da dođem pre 15-20 godina, ali nismo imali kontakte. Ovde sam upoznao divne ljude", kaže Tomislav Neškovski, slikar iz Makedonije.

Jelena Stošić, slikarka iz Niša prenosi svoje utiske: „Svi mi slikari živimo u gradovima, pa jedva čekamo da dođemo u prirodu, da tu nađemo inspiraciju, da upoznajemo ljude i stičemo iskustva".

Nakon pola veka kolonije Kulturno-prosvetna zajednica Pančeva sakupila je bogat fond od 1300 slika, a deo toga biće prikazan javnosti.

"Namera je da na jesen, pri kraju godine napravimo veliku retrospektivnu izložbu pod nazivom "Svedočanstvo vremena", gde bi se pokazalo to veliko bogatstvo kojim kolonija raspolaže", kaže Stojan Boškov iz Kulturno-prosvetne zajednice Pančeva.

Neki od pančevačkih slikara učestvovaće na drugim likovnim kolonijama, pa će se svojevrsna umetnička razmena na taj način nastaviti i u budućnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво