Četvrt veka studeničke Duhovne akademije

Sa blagoslovom i uz podršku Srpske pravoslavne crkve u Manastiru Studenici održana je Letnja duhovna akademija koja već četvrt veka promoviše, podržava i edukuje mlade u oblasti muzike. Letnja duhovna akademija završena je koncertom u Bogorodičinoj crkvi.

Studenici, jednom od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture, pristaju samo najvredniji događaji koji mogu da opstanu i istraju u dužem vremenu - to već četvrt veka uspeva Letnjoj duhovnoj akademiji.

"Lako je potruditi se za malo, lako je dobiti jednu bitku, ali je teško ponavljati napore", ističe arhimandrit dr Tihon, starešina Manastira Studenice. "Baš zbog toga je ovde očigledno istrajavanje, ova Duhovna akademija je primer celom našem narodu kako treba da se radi."

"Duhovna muzika u pravoslavlju, tačnije ono što čujemo u toku službe", kaže prof. mr Vladimir Milić, "to vam je primer prave primenjene muzike koja se samo u hramu ostvaruje u svojoj punoći."

Za 25 godina, Letnja duhovna akademija stasala je u svojevrsnu instituciju koja je uvek zadržavala svoju osnovnu ideju, približavanje mladih srpskoj kulturi, tradiciji i pravoslavlju.

"Ova duhovna akademija predstavlja blagodat jer smo uspeli duhovno ali i umetnički da izrastamo u ovoj divnoj zadudžbini", ističe Jakov Milutinović.

"Najvažnije je prijateljstvo koje smo stekli ovde, s obzirom na to da je vrlo retko da se na jednom mestu nađete s ljudima istih interesovanja", naglašava Neška Rančić, polaznica Akademije.

Kruna i 25. Duhovne akademije bio je završni koncert hora polaznika kojim je dirigovao poznati ruski dirigent Aleksej Anatoljevič Žukov, koji je istakao da mu je čast da peva srpske i ruske pesme u duhovnom i istorijskom centru Srbije:

"Divna atmosfera, sam manastir - to je molitva i rad. Hvala Bogu, osećam se vrlo dobro, ja sam blagodaran Bogu i srpskom narodu zato što se nalazim na ovom mestu."

Letnja duhovna akademija u Studenici  održana jeu organizaciji Muzičke omladine Srbije, a njeni urednici su Tatjana Vojnov i dr Snežana Nikolajević.

broj komentara 5 pošalji komentar
(nedelja, 29. jul 2018, 08:52)
Dragan Miric Bec [neregistrovani]

Poseta

Prva prlika i eto me u Studenici na par dan.Svakako cu obici i Savinu Gornju isposnicu koja deluje misticno/bozanstveno,gledao sam u Drugom dnevniku RTS,nedavno.

(subota, 28. jul 2018, 06:37)
Veljkovici Beograd [neregistrovani]

Biser srpske kulture

Nismo bili ucesnici Letnje duhovne akademije ali smo u par navrata posetili Studenicu i opet cemo ako Bog da.To je biser nase srednjovekovne kulture-Bogorodicna crkva je crkva nad crkvama,s pravom kazu.Gledali smo na RTS nedavno prilog o rekonstrukciji Savine Gornje isposnice na Studenickim liticama.Deluje nestvarno,Kad se taj kompleks zavrsi bice to parce neba na zemlji.

(petak, 27. jul 2018, 12:23)
Ivanjica [neregistrovani]

Vredi

Istrajala u vremenu,znaci da vredi,sto rece iguman Tihon

(petak, 27. jul 2018, 12:10)
Нада из Чачка [neregistrovani]

Незаборавне успомене

Ја сам била полазница Двадесете студеничке духовне академије и о њој могу да кажем све најлепше.Концертне пробе,сјајни предавачи из области музике,историје и духовности,гостопримљиво манастирско братство и старешина Манастира господин Тихон све је то на мене оставило диван утисак.Вероватно ћу се поново следеће године пријавити за Академију јер та манифестација заиста има своју вредност проверену кроз 25 година трајања.

(petak, 27. jul 2018, 11:33)
Полазник Академије из Крагујевца [neregistrovani]

Дивљење и велика захвалност

Изражавам велику захвалност старешини Манастира Студенице архимандриту Тихону и манастирском братству на топлом гостопримстви и свему што су добро учинили за нас полазнике Летње духовне академије током десетодневног боравка у великој српској светињи.Све је за незаборав.