Vranjska likovna kolonija

U Vranju se već 17 godina okupljaju svakog leta umetnici iz zemlje i inostranstva. Svi oni, nakon završetka Likovne kolonije, poklone neka svoja dela gradu.

"Ovo je Dafni. Ona traži od Bogova da joj kosa ne bude prava, već razgranata. Zato slikam kako joj se kosa pretvara u grane na drvetu", kaže Veronika Hudcova, slikar iz Češke.

Plod mašte, slikarska vizija Veronike Hudcove lepotu žene pretvara u prirodu. Srđan Ćeranić svojim delima upozorava na otpad koji šteti prirodi, zagađuje je.

"Vidiš kako neki ljudi izražavaju sebe kroz sliku, kroz crtež, kroz različite neke materijale koje upotrebljavamo, jako je lepo", kaže Milica Jović, slikar iz Vranja.

Lepotu je svako od umetnika pronalazio u prirodi u svom kutku po želji i potrebama.

Zvonko Ivanović, slikar iz Slovenije kaže da je za njega posebno iskustvo stvaranja u prirodi: "Vučem sve iz prirode, jer sam rođen u prirodi i iz prirode vučem sve što mi treba".

"Cele godine smo sami u svojim ateljeima i radimo. Ovo je prilika da se okupimo, družimo, živimo istim duhom, zato što imamo iste interese", kaže Toni Čatleski, slikar iz Makedonije.

Sedmoro umetnika iz Srbije, zemalja u okruženju i Češke, stvaralo je nova dela. Po pet slika ostaviće gradu.

O tome govori Gordana Dimitrijević, direktor Narodnog univerziteta u Vranju: "Čini mi se da se nikada do sada nije desilo da oni urade svih 5 slika. Obično ostave po dve slike gradu i jednu u humanitarne svrhe".

Slike nastale tokom 17.likovne kolonije, Vranjanci će moći da vide od septembra u Galeriji narodnog univerziteta.

broj komentara 0 pošalji komentar