Saniraju se štete od nevremena u selima Ljiga i Velike Plane

U delu ljiške opštine zbog poplava i šteta od bujica dva puta je proglašavana vanredna situacija u proteklih mesec dana. Lokalna samouprava je raspoloživa sredstva u budžetu utrošila nakon prve elementarne nepogode, pa je zato sada u pomoć pritekla i vojska. I u opštini Velika Plana štete na objektima i u poljoprivredi su milionske.

U najugroženijim ljiškim selima, umesto lokalne mehanizacije, vojska trenutno sanira posledice koje su za sobom ostavile bujice.

U Kozelju, prioritet je čišćenje korita reke Kozeljice i osposobljavanje do skora neupotrebljivih lokalnih puteva.

"Mnogo je bolje sad. Ljudi su izašli u susret. Vojska je došla da pomogne da uradi da sanira ove posledice ovih elementarnih nepogoda, unekoliko da ublazi ovo", kaže Mihajlo Pavlović, sel iz Kozelja.

"Najurgentnije je bilo glavni put i korito reke, a sad da iskoristimo mašine da popravimo i ove puteve koje je voda odnela takodje koji su okolo glavnog puta", navodi Miša Ilić, predsednik MZ Kozelj.

"U opštini Ljig, nakon dve elementarne nepogode, procenjena šteta je oko 300 miliona dinara. U osam mesnih zajednica treba sanaritai oko 200 kilometara seoskih puteva. Od Kancelarije za javna ulaganja, u Ljigu očekuju oko 200 miliona dinara za saniranje korita reke Kozeljice i izgradnju mostova", objašnjava Dragan Stanković, kapetan Vojske Srbije.

"Mislim da ćemo odraditi sve u skladu sa mogućnostima. Mislim da će putevi biti prohodni u narednih najduže petnaestak dana. Veći deo tih puteva je i prohodan", kaže Dragan Lazarević, predsednik Opštine Ljig.

Posledice nezapamćenog grada i u nekoliko sela u opštini Velika Plana teško će se nadoknaditi. Junsko nevreme, ugrozilo je proizvodnju na farmama.

U domaćinstvu Rada Bogdanovića u Miloševcu, uništen je deo štale i usevi na 400 hektara.

Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana, navodi:

"Ukupno, ako to saberemo to je nekih 11,5 miliona evra. Ogromna sredstva i imajući u vidu da su štetu pretrpele i druge opštine u Srbiji ogromno je to izdvajanje i za Vladu Republike Srbije, tako da smo mi za ovo sto smo dobili zahvalni a za ostalo ćemo se boriti da pomognemo šta i koliko je moguće."

Kancelarija za javna ulaganja Republike Srbije nadoknadiće deo troškova za štete na građevinskom materijalu, koje su u Velikoj Plani procenjene na oko 150 miliona dinara.

broj komentara 0 pošalji komentar