Na Kopaoniku kamp za decu obolelu od dijabetesa

Dvadeset četvoro dece obolele od dijabetesa nedelju dana kroz igru, radionice, predavanja i fizičke aktivnosti u kampu na Kopaoniku usvaja navike koje će im olakšati život sa tom bolešću. Ovo je 4. takav kamp u organizaciji udruženja "Ebers" iz Niša u saradnji sa Dijabetološkim savezom Srbije i Dečjom internom klinikom u Nišu.

Na Kopaoniku je toku 4. kamp u organizaciji udruženja "Ebers" iz Niša u saradnji sa Dijabetološkim savezom Srbije i Dečjom internom klinikom u Nišu.

Imaju između 8 i 18 godina, godinama su već suočeni sa dijabetesom i naučili da se hrabro nose sa bolešću.

"Ne gledam na dijabetes kao na bolest već kao način života. Uče nas da budemo odgovorni i samostalni. Možemo da živimo kao svi zdravi ljudi, samo što imamo jednu obavezu više," kaže 16-godišnji Strahinja Krstić iz Niša.

Ovakva iskustva u sedmodnevnom kampu deli 24-oro dece iz više gradova južne Srbije.

Upravo osposobljavanje dece za samostalno funkcionisanje sa ovom bolešću zadatak je kampa u kome su 24 sata uz njih lekari, medicnske sestre i volonteri koji takođe žive sa dijabetesom.

"Sve sam to prošla i zato sam tu kao volonter, mogu da pomognem deci, znam kroz šta prolaze," navodi volonterka Lucija Jakšić.

"Cilj kampa je da deca sa dijabetesom žive normalno, da se normalno hrane, ali da upravljaju insulinom i da nauče da broje ugljene hidrate i usklade fizičke aktivnosti," objašnjava Boban Milosavljević, organizator Kampa.

Na niškoj dečjoj klinici od dijabetesa se leči oko 250 dece sa jugoistoka Srbije.

"Nama je cilj da ih vidimo jednom u tri meseca na klinici, a da se u međuvremenu sami nose sa bolešću i da kontrolišu šećer da bude u granicama koje mi preporučujemo," kaže dr sci.med. Sandra Stanković, pedijatar endokrinolog Dečje interne klinike u Nišu.

Kroz ove kampove do sada je prošlo oko 180-oro dece, neki i više puta, a prvi boravak za njih je besplatan.

broj komentara 0 pošalji komentar