Muzički talenti iz zemlje i sveta u Leskovcu

Leskovac je ovih dana u znaku klasične muzike i talentovanih mladih ljudi iz Srbije i regiona. U toku je 6. „Strings" letnja akademija muzike i festival koji u večernjim satima donosi nastupe izuzetnih umetnika.

Leskovačkog kulturnog centra razležu se zvuci različitih instrumenata. Svaki kutak pretvoren je u muzičke radionice.

„Stvarno vredi doći na ovo, jer prosto celodnevno vežbanje i ujutru čas pa uveče neka proba," kaže Luka Ilić, student iz Niša.

Individualni rad, potpuna posvećenost profesora.Usavršavanje, nadgradnja talenta.

„Imam i neke masterkalove na raznim festivalima, ali to jeukupno 2-3 časa godišnje i ovako nešto preko leta mi baš znači," navodi Kosta Dinić, učenik iz Vladičinog Hana.

„Kad sam ja bio Kostinih godina mi smo po znanje kod nekakvih vrsnih svetskih pedagoga morali da idemo diljem Evrope, da ne kažem sveta. Sad to sve naši učenici imaju mogućnost da dobiju na kućnom pragu," objašnjava profesor Zoran Krajišnik sa novosadske Akademije umetnosti.

Eminentni umetnici, univerzitetski profesori, priznati pedagozi rade sa 80 polaznika.

„Mislim da će to definitivno uticati na njihov na njihov dalji rad i svakako je dovoljno ozbiljno i dovoljno želi da promeni kod sebe nešto na bolje," smatra profesor Jovan Bogosavljević sa Fakultet umetnosti u Nišu, a njegov kolega profesor Boža Saramandić koji radi u Školi za muzičke talente Ćuprija kaže:

„Početi od toga šta je najbolje za njega da bi on najviše napredovao na tom času, i da bi najviše dobio informacije, da bi mogao posle kod kuće da vežba, da radi i da bude zadovoljan."

Poslepodnevni termini rezervisani su za master časove i umetnike iz Rusije, Ukrajine, Amerike, Beograda.

„Glavna ideja ovakvih časova je da daju studentima inspiraciju, da probudi u njima neke stvari koje će kasnije koristiti," objašnjava Anton David Janc, basgitarista iz Rusije.

Kvalitet letnje akademiju muzike prepoznalo je i ministarstvo kulture.

„Ove godine smo dobili značajna sredstva čime smo u prilici da organizujemo ovu manifestaciju na ovaj način, sa dobrim solistima,sa dobrim gostima i naravno sa velikim brojem dece," kaže Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra.

Festivalski deo ispunjava dušu.Omladinski kamerni orkestar pod vođstvom Radeta Pejčića, ukrajinski violinista Valerij Sokolov, Jovica Ivanović na harmonici,gosti iz Grčke, Rusije.Koncert Jovana Kolundžije ne sme se propustiti.

broj komentara 0 pošalji komentar