Užičanin Uroš Tešić uspešno studira u Cirihu

Posle osnovnog i srednjeg obrazovanja koje je završio kao đak generacije, a potom i proseka od 9,8 na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, 24-godišnji Užičanin Uroš Tešić, umesto zaposlenja u svetski poznatoj IT kompaniji, odlučio se za master studije u Cirihu. Sada razmišlja o doktoratu i mogućnosti da stečeno znanje prenese mladima u Srbiji.

Sa najboljim ocenama završio je osnovno, srednje i fakultetsko obrazovanje, uspešno se bliži završetku master studija na prestižnom švajcarskom ETH univerzitetu, ali je, kako kaže, najviše uživao u organizaciji užičkog književnog festivala i praksi u svetski poznatim IT kompanijama.

„Mnogo je zančila ta prva praksa koju sam dobio u „Majkrosoftu" u Beogradu. Kad sam završio tu praksu, asistent sa fakulteta je preporučio nekoliko kolega i mene za praksu NVDIA u Santa Klari u Americi. I daju nam da radimo ne na školskim projektima već na onima koji njima trebaju i odnose se prema nama kao sebi ravnima i zaposlenima," kaže Uroš Tešić.

Tada,  a i kasnije, u njujorškoj kompaniji Blumberg", Uroš dobija ponudu za posao, ali uz stipendiju bez ikakvih obaveza, uspešno nastavlja dalje školovanje u Švajcarskoj.

„A u Cirihu, možda najviše mi nedostaje užička komplet lepinja,.. Moji planovi su da završim doktorske studije na ETH pošto mi se svđa grad i uslovi za doktorante u Švajcarskoj su fenomenalni. Zatim za nekih 10-tak godina, kada steknem odgovarajuće znanje, možda se i vratim u Srbiju ako bude imala otvorena neka pozicija, možda nastavim da predajem u Švajcarskoj ili osnujem neki svoj start-ap, ali to je daleka budućnost," navodi Uroš Tešić.

I dok priprema završne ispite, maladi programer, ovih dana uživa u svom gradu i kako skromno kaže, još uvek nezasluženoj pažnji medija i ovdašnje javnosti, za uspehe koje je do sada ostvario.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво