Nastavak gradnje nacionalnog vaterpolo centra u Vrnjačkoj Banji dogodine

Po završetku Evropskog prvenstva u vaterpolu u Beogradu 2016. godine, planirano je da se montažni bazeni iz Arene premeste u Vrnjačku Banju gde je lokalna samouprava, uz pomoć Vlade Srbije, počela da gradi nacionalni vaterpolo centar. Bazeni firme iz Italije su montirani ali je, zbog racionalizacije troškova, rok za početak druge faze projekta pomeren tek za kraj ove godine.

Pored dva bazena za vaterpolo, u centru je izgrađen i treći za obuku neplivača.

Završeno je i mašinsko postrojenje sa kompletnom bazenskom tehnikom. Jedan od bazena mogao bi i da se koristi jer su priključene pumpe za vodu, filteri, izmenjivači toplote i parterni deo sa pločicama.

U periodu od aprila do juna 2016. godine, dakle za svega tri meseca, bazeni iz beogradske Arene premešteni su u Vrnjačku Banju.

Budući vaterpolo nacionalni centar u ovoj fazi izgradnje zahvata površinu od 12.000 metara kvadratnih.

Troškove izgradnje u visini od 155 miliona dinara pokrili su Vlada Srbije i lokalna samopurava.

"Obaveza po tom prvom ugovoru je bila da se kompletna tehnika i dva bazena, odnosno tri bazena, instaliraju, postavi njihova tehnika i puste u pogon. Mi smo to uradili pre godinu dana i oni su u statusu otvrenih bazena. Mogu se koristiti za kupanje ali mi nismo ih koristili za kupanje zato što želimo da odmah nastavimo sa drugom fazom," kaže Boban Đurović, predsednik opštine Vrnjačka Banja.

Druga faza, odnosno pokrivanje jednog bazena za vaterpolo, obuhvata investicije od 3,5 miliona evra ali su zbog racionalizacije, troškovi smanjeni za trećinu. Završena je javna nabavka za izvođača i projektanta.

"Sa leve strane nalazi se i taj budući zatvoreni bazen koji podrazumeva da se nadzidaju prostorije za sve te prateće objekte kao što su svlačionice, sanitarni prostor i ostalo. Zatim tribinski prostor kao i da se uz taj prostor predvidi jedno savremeno racionalno zagrevanje, klimatizacija i sve ostalo što podrazumeva da takav jedan objekat u budućnostiu funkcioniše," objašnjava Duško Magdelinić, koordinator za izgradnju Nacionalnog vaterpolo centra.

Radovi će biti nastavljeni 2019 godine. Nakon toga centar će biti ustupljen Vaterpolo savezu Srbije za pripreme reprezentacije.

broj komentara 0 pošalji komentar