Nova fabrika vode u Kovačici

Posle 45 godina meštani Kovačice dobili su novu fabriku vode i sada će imati pijaću vodu koja zadovoljava sve propisane standarde kvaliteta. I stanovnici okolnih sela,posebno Idvora se nadaju da će vodovodna mreža stići i od njih, jer decenijama imaju neupotrebljivu vodu za piće.

Iako imaju izgrađenu vodovodnu mrežu, oko 6.000 meštana Kovačice dobijalo je iz bunara mehaničku filtriranu vodu koju većina njih nije koristilo za piće, jer je voda imala i boju i ukus.

Sada će svi se nadaju biti mnogo bolje, jer je u izgradnju savremene fabrike vode uloženo 82 miliona dinara.

Nova fabrika ima dnevnu proizvodnju od 1800 kubnih metara pijaće vode koja se dobija iz bunara dubokog oko 25 metara.

Izgrađen je i rezervoar u koji se čuva prečišćena i omekšana voda za dalju upotrebu,a tu je sad i kontaktni bazen u kojem se otklanjaju gasovi iz vode.

"Posle 45 godina od kada radi naše preduzeće i od kada je izgrađena vodovodna mreža u Kovačici konačno ćemo imati prečišćenu vodu i što je najbitnije omekšanu vodu bez kalcijuma.Sad imamo i sigurnost i u kvalitetu i u sbnabdevanju," kaže Zlatko Sianta, direktor JKP ELAN-Kovačica.

Kovačičani su rešili problem pijaće vode, ali je trenutno najteže meštanima Idvora koji ne mogu da koriste ni tehničku vodu.

Na novu fabriku vode moći će da se priključi još jedno naseljeno mesto,a računica će pokazati da li je isplativije da se dovede vodovodna mreža do Pupinovog rodnog sela ili da se gradi poseban prečistač pijaće vode samo za Idvor.

broj komentara 0 pošalji komentar