Velika Plana: procenjena šteta od nevremena

Nevreme koje je pogodilo mesne zajednice Lozovik, Miloševac i Krnjevo u opštini Velika Plana sredinom juna nanelo je štetu građevinskim objektima, žitnicama i poljoprivrednim domaćinstvima od gotovo 12 miliona evra. Nešto je sanirano, ali za kompletnu obnovu biće potrebno najmanje dve godine.

Tamo gde je bila pšenica, niče mladi kukuruz, koji je posađen posle nevremena na samo 16 hektara. To će biti dovoljno za prehranjivanje stoke, ali na ostatku imanja od 400 hektara pod suncokretom, pšenicom i kukuruzom, šteta je 100 procentna.

"Tu je uloženo u njega sve, bačeno je, prihranjen je, isprskan dva puta, i to prvo totalom, drugi put korektivnim herbicidom, nadamo se da ako oktobar bude kako treba imamo neki deo silaže", kaže Rade Bogdanović, poljoprivrednik iz Miloševca.

Pšenica je bila zasađena na 160 hektara, a samo od jednog hektara u prvoj ranoj žetvi bilo je i do 7 tona žita.

Rade Bogdanović kaže da su ostali i bez semena za jesenju setvu: "Mi uvek sejemo oko 200 i nešto hektara pšenice, tako da ne znam šta da vam kažem, biće teško."

U selu Lozovik gotovo 40 domaćinstava ostalo je bez krova i pomoćnih objekata. Šteta je procenjena za samo četiri dana, ali radovi na obnovi još traju.

"Što se tiče same procene štete, komisije su za četiri dana obišle sve oštećene objekte", kaže Igor Matković, predsednik opštine Velika Plana. I dodaje: "Ukupna šteta na građevinskim objektima je 151 milion dinara, sama šteta se prijavljuje do 23. avgusta, ljudi mogu da se prijave bez obzira što su komisije bile na terenu, mogu da se prijave u mesnim kancelarijama u Lozoviku, Miloševcu i Krnjevu, da prijave štetu na građevinskim objektima i posle će Kancelarija za javna ulaganja isplaćivati nadokande".

Ovakvo nevreme ne pamte ni najstariji meštani. U Lozoviku su žitnice potpuno uništene, procenjena šteta je 100 odsto, u selu Miloševac uništeno je 800, a u Krnjevu 400 hektara njiva, sve ukupne vrednosti oko 10 miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar