U šta šabačka sela ulažu novac od poreza

U selima u okolini Šapca, ovih dana, otvoreno je nekoliko gradilišta, u okviru realizacije projekata koje su građani izabrali na referendumu u decembru. Novac za radove obezbeđen je od poreza na imovinu koji lokalna samouprava vraća građanima na raspolaganje. To je i jedan od dva projekta za koji je Šabac dobio NALED-ovu šampionsku titulu razvoja. Proveravali smo, kakvi su efekti.

Prvi novac od povraćaja poreza na imovinu, meštani Varne utrošili su za uređenje puteva, centra sela i školskog dvorišta, popravku ulične rasvete i niskonaponske elektromreže. Na referendumu su se izjasnili za sedam projekata ukupne vrednosti dva miliona dinara.

"Sve je to urađeno kako treba, međutim, to su mala sredstva za jedno selo da se uradi toliko stavki. Za sledeći referendum, mislim da će se ljudi opredeliti za jednu stavku", kaže Milan Marković iz Varne.

Dragan Marković iz Varne kaže da je sad dobro: „I trafiku smo nabavili, i neke tezge, da imamo pijacu, malo da meštani mogu kupiti nešto, da ne moraju da idu daleko u grad".

U susednom Jevremovcu, počela je izgradnja nove seoske ambulante. To je bio jedini predlog meštana na referendumu, jer je postojeći objekat za hiljadu i petsto pacijenata iz dva sela neuslovan.

"Smatram da će ova nova ambulanta da nam mnogo znači, možda će raditi i vikendom, jer ovako radi pet dana u nedelji, tu nam je doktorica i medicinska sestra", kaže Milan Gajić iz Jevremovca.

Dobra vest je da Jevremovac ima sve više dece, od ove godine još jedno odeljenje u vrtiću i školi.

Milan Vasić, predsednik MZ Jevremovac kaže da će rasteretiti postojeći vrtić: "Prebacićemo jedan deo u taj prostor gde je stara ambulanta, koji će biti adaptiran, tako da ćemo dve jako dobre stvari uraditi za Jevremovac".

U drugim mesnim zajednicama, različite su potrebe i odluke građana, od ulaganja u seoske bunare do gradnje crkve.

"Drago mi je da se svi projekti o kojima su se građani izjašnjavali privode kraju", kaže Nebojša Zelenović, gradonačelnik Šapca. I dodaje: "Do kraja ove građevinske sezone svi će biti završeni. Istovremeno, pozivam sve građane da se upisuju u spisak za neposredno izjašnjavanje, kako bismo u septembru imali novu turu referenduma".

Ove godine u okviru projekta povraćaja novca od poreza na imovinu u Šapcu, oko 100 hiljada građana, u 60 mesnih zajednica izjasnilo se kako će potrošiti i više od dva miliona evra.

broj komentara 0 pošalji komentar