Stazama Solunaca: hiljadu kilometara za deset dana

Udruženje "Prijatelji specijalne brigade" iz Pančeva organizuje humanitarnu akciju "Stazama Solunaca - slobodni sinovi", sa željom da podsete na značaj Prvog svetskog rata i urede spomen-obeležja na putu od Soluna do Beograda.

Dvanaestoro pripadnika Specijalnih jedinica Vojske i MUP-a Srbije i Republike Srpske odlazi ove nedelje na Kopaonik, gde će imati pripreme za naporan put. 

Oni će u septembru biciklima preći hiljadu kilometara od Soluna do Beograda, putem kojim je išla srpska vojska u Prvom svetskom ratu.

"Na taj način želimo da odamo počast i izvršimo pomen u čast palim borcima koji su pre 100 godina izvršili proboj Solunskog fronta, od Grčke preko današnje Severne Makedonije i Srbije da bi se vratili u svoju slobodnu zemlju", objašnjava Nikola Jović, pripadnik Specijalnih jedinica.

"S obzirom na to da ove godine obeležavamo sto godina od proboja Solunskog fronta i da svako iz ekipe ima nekog pretka koji je poginuo i ostavio život u Velikom ratu", Ivan Bondžić, pripadnik Specijalnih jedinica. "Želja nam je bila da na ovaj način odamo počast njima i svom narodu koji je milionskim žrtvama platio skupo svoju slobodu i ovaj datum cela nacija treba da obeleži na jedan dostojanstven način."

Biciklisti će obići i urediti dvanaest spomen-obeležja koja su podignuta u čast vojnicima u Prvom svetskom ratu.

"Odlučili smo da iskažemo poštovanje našim precima tako što ćemo voziti bicikl deonicom koju su oni prošli peške pod puščanim zrnima", kaže Miodrag Kapor, vođa projekta. "Obići ćemo spomen-obeležja koja su veoma zapuštena i uz pomoć udruženja ‘Kajmakčalan’ pokosićemo travu, uredićemo ih i odati pomen svim palim borcima koji su dali život za slobodu Srbije."

Ova odabrana ekipa za deset dana preći će hiljadu kiometara, a pokrovitelj akcije je Ministarstvo odbrane.

broj komentara 1 pošalji komentar
(petak, 27. jul 2018, 00:15)
anonymous [neregistrovani]

Cast

Svaka cast momci!!!! U slavu nasih predaka! Zivela Srbija!!!