Raznobojna saradnja: Morahalom i Subotica

Lokalne samouprave u Vojvodini i Mađarskoj brojnim zajedničkim prekograničnim projektima koje finansira Evropska unija dokazuju da su odnosi dveju zemalja na "istorijskom maksimumu". To je slučaj i sa projektom "Raznobojna saradnja" kojim će Morahalom i Subotica dobiti nove objekte kulture.

Niče srpski kulturni centar u Morahalomu u Mađarskoj pokraj mađarsko-srpske granice. Ovu poznatu banju godišnje poseti više od 250.000 turista iz Srbije što je bio razlog da se IPA projektom prekogranične saradnje ugovori izgradnja kulturnih centara na Paliću i Morahalomu:

"Bez obzira na granice, Mađari i Srbi umeju da grade zajedničku budućnost. Našli smo tačke koje nas spajaju i koje su prihvatljive za obe strane, a to su kultura i turizam", ističe Zoltan Nogradi, gradonačelnik Morahaloma. "Dakle sve ono što će u dobroj volji približavati dva naroda."

U Subotici je, sa izvođačem radova, potpisan ugovor o izgradnji mađarskog kulturnog centra vrednog 77 miliona dinara.

Cilj programa u okviru projekta je da naši susedi znaju šta se dešava na Paliću, u Mađarskom kulturnom centru, ističe Timea Horvat, zamenica gradonačelnika Subotice:

"Da upoznaju naše programe i da posećuju naše predstave. Isto tako, sa druge strane granice, mi ćemo imati mogućnost da posećujemo njihova kulturna dešavanja." 

Za stanovnike Mesne zajednice Palić ovaj projekat znači ostvarenje višedecenijskog sna. Kako ističe Marta Dobo, predsednica Mesne zajednice Palić:

"Dobro je što će biti blizu škole, to će doprineti da naša deca ne lutaju, nego da imaju mesto gde će da očuvaju što su nasledili od predaka." 

Projekat "Raznobojna saradnja" Evropska unija finansira sa 3,2 miliona evra. Srpski kulturni centar u Morahalomu treba da bude otvoren na Savindan naredne godine, dok će mađarski Dom kulture na Paliću biti završen do septembra 2019. godine.

broj komentara 0 pošalji komentar