Nove operativne metode u šabačkoj bolnici

U šabačkoj bolnici urađena je prva laparoskopska operacija debelog creva. Reč je o edukativnoj i pokaznoj intervenciji koji su uradili stručnjaci iz Beograda, u prisustvu kolega iz Šapca.

Operacija je uspešno završena, a pacijentkinja se, prema rečima lekara opravlja na intenzivnoj nezi.

Reč je o edukativnoj i pokaznoj intervenciji koji su uradili stručnjaci iz Beograda, u prisustvu kolega iz Šapca i pedstavlja značajan pomak u razvoju hiruruške službe u ovoj ustanovi.

Očekuje se da će do kraja godine biti urađeno još nekoliko laparoskopskih operacija debelog creva, a kada bolnica nabavi opremu koja joj nedostaje, to će biti standardna metoda.

Pacijenti koji se operišu na ovaj način, brže se oporavljaju, i bolnicu napuštaju za četiri do pet dana. Kvalitet zahvata je prema rečima lekara, isti kao klasičnom metodom.

"Ova procedura će sigurno biti implementirana u nekom narednom periodu. I rutinski će se raditi u šabačkoj bonici. Tu nećemo stati, ideje je dugoročno, vizija je da ove laparaskospke operacije budu i ginekološke, i na ostatku digestivnog trakta, na želucu, tankom crevu. Operacije slepog creva se danas rutinski rade ovom metodom. Ovo je minimalno invazivna hiurgija, hirurgija koja pravi minimalnu traumu za pacijenta, minimalna trauma tkiva, minimalno je i krvarenja, pacijenti ostaju duplo kraće u bolnici, i brže se vraćaju poslu i normalnom životu", objašnjava dr Slobodan Popović, v. d. direktora šabačke Opšte bolnice.

"Ove operacije se već rade po Srbiji, krenuo je nacionalni projekat pre otrilike dva meseca, naš nacioionalni kordinator je profesor Amdžad Parvajz iz Velike Britanije koji uči nas, a mi dalje širimo znanje po Srbiji", kaže dr Miljan Ćeranić iz Kliničkog centra Srbije.

Rano otkrivanje bolesti doprinosi bržem i lakšem izlečenju, zbog toga su preventivni pregledi jako bitni.

U šabačkoj bolnici, klasičnom metodom godišnje se uradi više desetina operacija debelog crve.

Laparoskopski se već nekoliko godina operiše samo žuča kesa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво