Niš: Šampion lokalnog razvoja

Grad Niš jedan je od dobitnika NALED-ovog priznanja „Šampioni lokalnog razvoja". Ovu nagradu Niš je dobio za stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja.

 

NALED-ovu nagradu za šampiona lokalnog razvoja, grad Niš je dobio za privlačenje stranih investicija. Zbog toga se broj nezaposlenih u Nišu smanjio za 10.000 u poslednjih 6 godina. Kažu da je za strane investitore najvažnija sigurnost i brza realizacija investicije:

"Sigurnost u smislu da će kapital ovde biti bezbedan, a sa druge strane vrlo im je važno da u ovim dinamičnim vremenima kada tržište zahteva svakodnevne promene i kada se projekti rade u vrlo kratkim rokovima da sam početak realizacije njihove investicije bude što pre", kaže Mihajlo Zdravković, Gradski većnik.

To potvrđuju i u nemačkoj kompaniji Leoni, koja je ove godine u novom pogonu u Nišu zaposlila 1100 radnika:

Aleksandra Pešić, zamenica generalnog direktora kompanije Leoni u Srbiji kaže: „Naša iskustva su zaista izuzetno pozitivna. Uvek smo imali pozitivan odgovor i brzina rešavanja problema i svakog našeg zahteva je sagledavana na pravi način".

Velike zasluge za ovaj uspeh Niša, pripada Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj koja je realizovala više od 20 investicija.

"Mi smo kreirali model koji se pokazao dobar i sve investicije koje su realizovane u gradu i koje su u fazi realizacije završavaju se za 9 do 12 meseci", kaže Milan Ranđelović, direktor KLER-a.

Zbog ovakve situacije, u Niš su počele da dolaze i visoko-tehnološke kompanije kao što su Cumtobel, IMI i Džonson elektrik.

Aleksandar Milićević, predsednik Regionalne privredne komore Niš: "Ne treba zaboraviti da smo mi kao region, po rezulatima spoljno-trgovinske razmene najbolji u Srbiji i imamo suficit u toj razmeni od oko 200 miliona dolara".

Niš je početkom ove godine u britanskom časopisu Fajnenšl tajms uvršten u kategoriju evropskih gradova budućnosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара