Naučnoistraživački kamp u Donjoj Trešnjici

U Donjoj Trešnjici kod Malog Zvornika u toku je naučnoistraživački kamp. Dok se tridesetak učesnika kampa navikava na seoski život, mladi iz Donje Trešnjice imaju priliku da razmene iskustva sa vršnjacima iz gradova.

 Jutro kampera u Donjoj Trešnjici, počinje kraj šatora uz logorsku vatru i pesmu. U planinskom selu, daleko od gradske buke, solitera, i svih životnih pogodnosti, tridesetak mladih uči kako da se snađe u prirodi, ali i napravi sok od šumskog voća.

 

"Ovde imamo drugačije uslove za život, nije nam sve na dohvat ruke, sami moramo da se snalazimo", kaže Lazar Jeremić iz Bačke Topole.

Ivana Janković iz Niša kaže da su se odlično proveli: "Ljudi su jako fini ovde, tražili smo gljive, šetali smo šumom, kupali smo se na reci, kupaćemo se i na jezeru".

Za deset dana kampa, u Donjoj Trešnjici, kažu, živne celo selo, jer mladi iz tog kraja uglavnom žive skromno i nemaju puno prilika da putuju, a oni stariji trude se da budu dobri domaćini.

"Naše selo je malo i kad nam neko tako dođe u goste na par dana to nam znači mnogo, jer imamo sa kim da se družimo, da se upoznamo", kaže Anđela Vučetić iz Donje Trešnjice.

Predrag Spasojević učitelj iz Donje Trešnjice govori o starijima meštanima sela: "Obično dođu, donose nam paradajz, krastavac, tikvice, pite, kiflice, slane kiflice, a i učestvuju kao posmatrači kad imamo svirku, kad imamo neki koncert".

Zahvaljujući kamperima, obala Zvorničkog jezera dobila je novi izgled, a tokom boravka u Trešnjici učili su i o prevenciji narkomanije, gljivarstvu i orjentiringu.

"Ciljevi našeg društva istraživača su takvi da izvedemo mlade iz prostorija u kojima svakodnevno borave u svojim gradovima gde žive i zbližimo se sa prirodom i generalno upoznamo sa celom Srbijom, naravno na ovakvim mestima, a ne nekim urbanim", kaže Filip Bogunović, iz društva istraživača "Zenit" iz Bačke Topole.

I dok je većina kampera vredno učila i radila, neki su u Trešnjici proslavili i svoj rođendan. Sa samo dve godine Anđa je ujedno bila i najmlađi i najslađi učesnik kampa.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво