Da li će Staro groblje u Nišu postati memorijalni kompleks

Ne zna se tačno od kada postoji niško Staro groblje u Nišu, a neki od tri hiljade spomenika podignuti su u 18. veku. Višedecenijska ideja da groblje, koje nije aktivno od 1971. godine, postane memorijalni kompleks nije realizovana zbog nedostatka novca. Problem je i neredovno održavanje groblja.

Većina spomenika na Starom groblju u Nišu zarasla je u korov. Neke porodične grobnice sada su prvi put očišćene. Prema rečima Saše Anđelkovića, na groblju je bilo svakojakog otpada, špriceva...

Staro groblje nije u redovnom programu održavanja već se godišnje čisti u sklopu programa javnih radova, u saradnji sa Javnim komunalnim preduzećem "Mediana". Nebojša Petrović, poslovođa sektora Zelenilo, kaže da ovom poslu veoma pažljivo pristupa:

"Izuzetno sam emotivan prema tim radovima, žao mi je što nekih umetničkih dela, ja ih tako zovem, jesu to bili spomenici ali to su pre svega umetnička dela, nisu sada na groblju već su odnesena."

Deo Starog groblja koji je prvo očišćen, već je počeo da urasta u travu, što je dokaz da bi ovo mesto trebalo stalno održavati. Za to, nažalost, već decenijama nema dovoljno novca.

"Ovaj prostor je i dalje dostupan svima i tu ima mnogo problema", ističe Slobodan Đorđević, direktor sektora "Zelenilo". "Nadam se da će gradske strukture, a i mi komunalci, pronaći  adekvatno rešenje."

Gradska opština Palilula, na čijoj teritoriji se nalazi groblje, od svog osnivanja 2004. godine pokušava da reši taj problem.

"Cilj nam je i da završimo ogradu koja je počela da se gradi još 2010. godine, da završimo taj postupak, da groblje uđe u redovan program održavanja i da dobije status memorijalnog kompleksa", rekao je Aleksandar Ždrale, predsednik Opštine Palilula.

Grad Niš suočava se i sa reorganizacijom poslova u Javnom komunalnom preduzeću "Gorica", zaduženom za grobljanske usluge, kaže Igor Vojinović, gradski većnik zadužen za komunalna preduzeća:

"Devetnaestoro radnika iz Gorice koji su bili zaduženi za održavanje zelenila na Novom groblju i groblju u Niškoj Banji  prešlo je u Medijanu, i petnaestoro radnika iz Parking servisa koji su se bavili odrzavanjem parkovskog i dečjeg mobilijara prešli su u Medianu."

I dok se svi problemi ne reše grobovi zaslužnih Nišlija će, očigledno, ponovo zarasti u korov i prljavštinu, do novih javnih radova. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се