Najmlađi doktor medicine u valjevskoj bolnici

Najmlađi doktor nauka u Opštoj bolnici u Valjevu je specijalista interne medicine Dušan Ružičić. U doktorskoj tezi došao je do inovativnih rešenja za otkrivanje koronarnih bolesti kod žena. Problem je, međutim, što naši zakoni ne regulišu na adekvatan način bavljenje naučnoistraživačkim radom na sekundarnom nivou zdravstvene zaštite.

Doktor medicinskih nauka, Valjevac Dušan Ružičić, povezao je kardiologiju i onkologiju, odnosno bolesti dojke koje do sada nisu dovođene u vezu.

"Doktorska teza je koncipirana tako da prati povezanost, odnosno korelaciju između kalcifikata arterije dojki, koji nemaju prognostički značaj u smislu maligne bolesti dojke, i težine koronarne bolesti koja je, znamo svi, ima pandemijski karakter kod nas i u svetu", objašnjava dr Ružičić

Vaskularna kalcifikacija dojki nalaz je koji se dobija mamografijom, ali do sada nije posebno analiziran kod žena iznad 45 godina.

Prostora i uslova za bavljenje naučnoistraživačkim radom u Opštoj bolnici nema, što je ograničavajući faktor za lekare koji su se opredelili da ostanu u Valjevu.

Želja dr Ružičić je da se decentralizuje nauka: "Kako bismo dobili resurse od Ministrastva nauke ili Ministarstva zdravlja, recimo za neke nove reagense u laboratoriji koji nisu u upotrebi za kliničku praksu već se  za sada koriste isključivo u naučnoistraživačke svrhe."

"Imamo ogromnu količinu kliničkih podataka koje se nalaze u zdravstvenim ustanovama, a s druge strane imamo univerzitete koji ne mogu da pristupe tim podacima", podseća Mira Vuković, rukovodilac Edukativnog centra Opšte bolnice Valjevo. "Zahvaljujući tome što sam radila u timu sa dr Ružičićem i što se zalažem da se u sekundarnoj zaštiti, svakako, moraju odobriti istraživanja, mogućnost da se rade medicinska istraživanja, ni ja nisam prešla na tercijarni nivo."

Po zakonskoj regulativi naučna istraživanja u oblasti medicine obavljaju se u univerzitetskim centrima, odnosno na tercijarnom nivou zdravstvene zaštite.

 

 

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво