Kruševac šampion promocije turizma i kulture

Od mladenaca u srednjovekovnim odorama i venčanja u dvorskoj crkvi Lazarevog grada, do šampiona lokalnog razvoja u promociji turizma i kulture. To je put kojim je uz treće grupno venčanje, Kruševac stigao do značajnog priznanja u zajedničkom projektu NALED-a, Razvojne agencije i RTS- a.

Po uzoru na srpsku vlastelu u kruševačkoj Lazarici do sada se na večnu ljubav i slogu zavetovalo šest parova.

Srednjovekovno venčanje, treću godinu za redom , kruna je viteškog festivala, a od nedavno i deo ponude Turističke Organizacije.

"Ideju smo imali od našeg drugara Bogdana koji se pretprošle godine ženio na ovaj način. Mi smo bili prisustvovali i jako nam se to svidelo," rekli su mladenci Tamara Đurđević i Ivan Mladenović.

"Mi smo ratni mladenci, 1999. godine smo se venčali i onda smo malo odlagali ovo crkveno vančanje. Ali pošto je u ovom duhu srednjeg veka, jako nam je velika čast i zadovoljstvo što smo deo toga," rekli su Radmila i Mladen Kostić.

U svatove pored najbližih dolaze radoznali Kruševljani i turisti, koji mladence zajedno sa vitezovima, štitonošama i damama obučenim po modi iz četrnaestog veka prate do oltara.

U drevnoj Lazarici, obavi se stotinak venčanja godišnje i ako se izuzmu mladenačke odore obred je gotovo identičan.

,,Samo što su onda na crkvenoslovenskom služili čitali i pevali, a mi smo to danas na savremenom srpskom da bi svi mogli da čuju i učestvuju u tome," objasnio je Željko Marković, starešina crkve Lazarice.

Srednjovekovno venčanje, je segment turističke i kulturne promocije nekadašnje srpske prestonice sa porukom.

Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca, rekla je:

,,Da ne samo oni koji su u Kruševcu, već iz cele Srbije i sa trane dodju i da vide kako je to nekada izgledalo u srednjem veku , da promovišemo Kruševac, da promovišemo jednu vrednost porodice  i da na neki način utičemo i na natalitet koji nam je  problem u Srbiji."

Spoj tradicije kulture i istorije na zanimljiv , istovremeno  i inovativan način je siguran put do gostiju.

A efekti u lokalu su višestruki.

"Tako da je za nas vrlo bitno i značajno povećanje broja dolazaka, ali i broja noćenja , koja nekih 20 posto čak veći u odnosu na republički prosek. Odražava se i na boravišnu taksu, ali naravno i na vanpansionsku potrošnju, a to je u ugostiteljskim objektima" rekla je Suzana Milosavljević, direktorka TO Kruševca.

Manifestacije poput srednjovekovnog venčanja su itekako poboljšale poziciju Kruševca na turističkoj mapi Srbije.

S obzirom na to da gradu nedostaje smeštajnih kapaciteta, završetak rekonstrukcije najvećeg hotela u centru, omogućiće veće planove ne samo u oblasti manifestacionog već i kongresnog turizma.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво