Šabac: Veće kazne za nesavesno odlaganje otpada

Odlukom Skupštine grada Šapca, povećane su novčane kazne za nepropisno odlaganje otpada. Za građane kazne su do 25.000, za privredu do 150.000 dinara.

Sudeći po broju divljih deponija, mnogi ne znaju kako i gde treba otpad odlagati. U naselju Triangla odlaže se građevinski otpad, a za tu namenu postoji još jedna lokacija na putu za mlekaru. Za nesavesne građane, kazne su znato povećane - sa 10, na 25 hiljada dinara, što je maksimalno moguće u skladu sa Zakonom o prekršajima.

U prošlom mesecu, petoro Šapčana kažnjeno je zbog odlaganja smeća na mestima koja nisu predviđena za to. Izmenjena odluka o povećanim kaznama počela je da se primenjuje.

Nenad Ilić, šef prve područne organizacione jedinice Komunalne policije Šabac kaže da su pre svega povećanje kazne za fizička lica na 25 hiljada dinara, zatim za preduzetnike na 75 hiljada dinara, i za pravna lica na 150 hiljada dinara.

"Ovde su najčešća kategorija prekrišilaca upravo fizička lica. Sugrađani koji brinu o svojoj sredini i svom okruženju su prvi koji podnose prijave protiv ovakvih lica", kaže Nenad Ilić. I dodaje: "Posle njih dolaze i aktivna udruženja građana, ovo se prvenstveno odnosi na ona lica koja imaju tu nesreću da drugi ljudi koji ne žive u njihovoj zajednici stvaraju deponije na području njihovih zajednica i to smeće ostaje na području njihove mesne zajednice. Oni su najzainteresovaniji da se ovakvi problemi rešavaju. Deponije su brojne, mi sada imamo mogućnost da kroz sankcionisanje onih koji stvaraju te divlje deponije pokažemo ljudima da više nema opravdanja, jer grad ima organizovano odvoženje smeća na celokupnoj teritoriji."

Prema zvaničnim podacima, u Šapcu i okolini postoji oko 120 divljih deponija. U rešavanje ovog problema uključile su se brojne organizacije i pojedinci, koji veruju da će povećanje kazni uticati na promenu loših navika, i doprineti smanjenju broja deponija.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи