Letnja škola umetnosti u Leskovcu

Pedeset studenata umetnosti iz Srbije i desetak zemalja sveta istražuje i stvara ovih dana u Leskovcu. Letnja škola umetnosti rezultat je saradnje Univerziteta umetnosti u Beogradu i Leskovačkog kulturnog centra.

Utisci se sležu, materijal pakuje. Vučje kao inspiracija studentima umetnosti iz Kine, Pakistana, Portugalije, Slovačke, Srbije i regiona - prirodne lepote, toplina ljudi, urušena industrija.

"Vreme je tamo stalo, ali ljudi su puni nade, energije, emotivni su, ljubazni, dočekali su nas raširenih ruku", naglašava Mao Ji iz Kine.

Mariam Baniasadi, studentkinja iz Irana, prvi put je u napuštenoj fabrici: "Našla sam nešto o čega će nastati umetničko delo."

Studenti Fakulteta dramskim umetnosti na sceni.Stari leskovac, njegovi ljudi, nadimci otvaraju horizonte budućnosti. Medju studentima iz Nemačke i Kine ima i Leskovčana.

"Bilo je interesantno da mapiramo grad prema tome gde je koja porodica živela", kaže Jelena Đokić, studentkinja FDU.

Marija Stanišić, studentkinja istorije umetnosti, ističe da joj je bilo korisno  da vidiLeskovac iz nekog drugog ugla - iz ugla stanaca.

Tradicija, bogata istorija i kultura plodno su tle za studente svih fakulteta Univerziteta umetnosti u Beogradu.

"Toliko ima materijala da to u ovom kratkom vremenskom periodu nije moguće ni postići u celini, ali je svakako više nego zagrebano ono što su osnovni nivoi", rekla je Jovana Karaulić, doktorand - mentor radionice.

Prema rečima Zorana Erića, rektora Univerziteta umetnosti u Beogradu, sve radionice će premijerno prikazati rezultate svog rada u Leskovcu, a onda će pred kraj leta u decembru biti reprizirane u Beogradu.

Leskovački kulturni centar rado se odlučio na ovu saradnju. Bila je to  prilika, kako ističe Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, da pedesetoro ljudi, budućih akademskih građana, upozna Leskovac vidi ga svojim umetničkim očima i na neki način pretoči u svoje umetničko stvaralaštvo.

Na dobitku su i studenti kompozije koji su radili sa najboljim dečjim horom u zemlji. Rezultat ove radionice, na reperoaru Zvezdica - četiri stare leskovačke pesme u novom aranžmanu.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво