Na Savi kod Šapca počela rekonstrukcija nasipa u Mačvi

Kako bi žitelji u Mačvi bili bezbedniji od eventualnog izlivanja Save i Drine, počela je rekonstrukcija nasipa duž tih reka. Iz pretpristupnih fondova EU obezbeđeno je više od 8 miliona evra. Nasip će biti znatno viši i širi nego do sada. Radovi će, kako je rečeno, biti završeni do februara 2020.

Nasip je konačno rešenje zaštite od poplava i straha od visokog vodostaja za oko 150.000 stanovnika i 30.000 hektaraa u delu Mačve oivičenom Savom i Drinom.

Nasip će biti 1,2 metra iznad stogodišnjih voda, znatno širi, u pojedinim delovima i deset metara.

Radi se kompletna rekostrukcija na 16,1 kilometru obalo utvrde i to 5,3 od Drenovca do Čevrntije na teritoriji grada Šapca i 10,8 km nasipa u opštini Bogatić.

"Lokacija Banov Brod i lokacija Čevrntija, to ljudi malo znaju u Srbiji, zato što je fokus bio na Obrenovcu i nekim drugim mestima, ovde je u stvari bila odbrana najznačajnijih privrednih, poljoprivrednih, ljudskih potencijala, koji postoje nizvodno i to su one tačke koje su mogle da naprave najviše problema da je došlo do prodora reke Save," objašnjava Branislav Nedimović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Sem Fabrici, šef delegacije Evropske Unije u Srbiji kaže: „Mi u Evropskoj uniji smo srećni što smo partneri sa Srbijom u ovom velikom poduhvatu rekonstrukcije, obnove ali i prevencije na kojoj radimo sa nadležnim organima. U protekle četiri godine mi smo izdvojili 172 miliona evra za različite projekte, a ovaj projekat prevencije je deo tog velikog paketa."

"Grad Šabac je uradio sve administrativne poslove koji su bili u našoj nadležnosti, sklopili smo ugovor sa preko 250 vlasnika parcela kako bi se njihove parcele koristile za privremene gradjevinske radove, uradili smo pristupne puteve i radimo na održavanju tih puteva," kaže Dušan Konstadinović, zamenik gradonačelnika Šapca.

Miroljub Stanić, načelnik sektora za vanredne situacije opštine Bogatić navodi:

„Iz opštinskog budžet je izdvojeno 12 miliona dinara za otkup zemlje uz nasip da bi mogao projekat da se realizuje a to je ukupno 580 vlasnika, tako da nam je trebalo 6 meseci da završimo taj proces."

Radovi su počeli, trajaće do februara 20120 godine, uz sve mere predostrožnosti u slučaju visokih voda Save i Drine.

Ovo je konačno ostvarenje kapitalnih bezbedonosnih problema u Šapcu i Bogatiću. Visoke vode više neće pretiti, a rešiće se i propustljivost nasipa oštećenog prethodnih decenija.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво