Zbog velike potražnje, veća cena junetine

Izvoz junećeg mesa u Tursku doneo je veću tražnju i povećanje cene za petinu. Farmeri očekuju povećanje tova junadi i navode da su skupa telad nalveći problem.

Izvoz junećeg mesa u Tursku doneo je veću tražnju i povećanje cene žive mere za 20 odsto i ona je sada od 2,20 - 2,40 evra za kilogram.

Farmeri očekuju da će ovo podstaći povećanje tova junadi i nadaju se dodatnim merama i podsticajima države.

Najveći problem u proizvodnji su skupa telad, kaže Sorin Raša, poljoprivrednik iz sela Torak kod Zrenjanina koji ima u tovu 100 grla.

Izvoz je doprineo da poraste cena domaćih grla, a nema ih dovoljno ni iz uvoza. Za razliku od prošle godine i sa ovakvim uslovima ima zarade na utovljenom grlu.

„Cena teladi, momentalno dobrih teladi 150-160 kila su trenutno 600 650 evra, a teško se i nađu jer je velika potražnja za njih, kao i za junadi naprimer. Hrana je dosta jeftina. Pa zaradi se tu 100 do 150 evra po komadu," kaže Sorin Raša, proizvođač iz Torka.

Miroslav Kovačević iz Aleksandrova smatra da je povoljan trenutak da država dodatno podstakne tov junadi.

Izvoz koji je obezbeđen samo za Tursku doprineo je da se na domaćem tržištu dese promene.

A pošto nemamo dovoljno junadi, u ovakvim situacijama dolazi do povećanja cene u domaćim mesarama, pa trenutno junetina košta oko 800 dinara.

"Treba da povećamo brojno stanje junadi, a to je moguće ako uvezemo krave, odnosno junice, jer samo tako možemo povećati broj. Subvencionisanjem i trgovinom između nas taj broj se neće povećati. I trenutno bi trebalo omogućiti lakši uvoz teladi iz susednih zemalja, tu mislim na Hrvatsku, Mađarsku i Rumuniju gde su oni jeftiniji," navodi Miroslav Kovačević, proizvođač iz Aleksandrova.

Na osnovu podataka o subvencijama junad se tovi u oko 6300 gazdinstava u Srbiji. Povoljan je trenutak da se zbog povećanja proizvodnje junetine podstakne sistem "krava-tele" sa ispašom.

Tako bi se više iskoristili pašnjaci u Srbiji kojih ima oko 400 000 hektara uz smanjenje troškova za ishranu stoke

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво