Alasi iz Ečke zadovoljni cenom ribe

Sa ribarskog gazdinstva Ečka u Lukinom Selu, nadomak Zrenjanina, svakodnevno se na domaće tržište isporučuje oko dve tone svežeg šarana, tolstolobika i drugih vrsta ribe. Alasi sa najvećeg slatkovodnog ribnjaka kažu da je cena povoljnija nego prošle godine.

Ečanski alasi po tradiciji najviše posla imaju u jesen ali zbog nestašice ribe tokom leta svakodnevno na domaće tržište isporučuju svežu tek izlovljenu ribu, izlov se zbog visokih temperatura obavlja u ranim jutarnjim časovima.

"Sada kad lovimo ribu mnogo je lakše za ribare nego za ribu, zbog toga što je temperatura veća, ali za ribu ne odgovara zato što su u pitanju minute", tvrdi Ranko Sežanov. "Riba mora što pre da se izbaci iz mreže, a u toku jesenjeg izlova kada je hladnije vreme može riba i satima da stoji u mreži tako da je održiva."

U izlovu je angažovano dvadesetak ribara koji ovih toplih julskih dana imaju pune ruke posla i već sada je sasvim sigurno da će i ovogodišnji prinos konzumnog šarana i mlađi premašiti stotinu vagona. Cena ribe u odnosu na prošlu godinu niža je i do dvadeset odsto.

"Jedan od glavnih faktora je i cena riblje hrane u kojoj učestvuju žitarice a ove godine su dosta povoljnije nego prošle godine, tako da je učešće hrane u ceni ribe više od četrdeset odsto", kaže Dejan Zeak, direktor Ribarskog gazdinstva Ečka.

Pre nekoliko godina izgrađena je i moderna hladnjača kapaciteta pet stotina tona, pa se sva riba sa jezera ovde prerađuje i istog dana šalje na tržište širom Srbije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво