Mladi iz sveta volontiraju u Novom Milanovcu

Sedmoro mladih iz Danske, Belgije, Španije, Porugalije i Meksika, u okviru "Eko fan kampa", boravi u šumadijskom selu Novi Milanovac. Osim što čiste i uređuju školsko dvorište, odmah su se sprijateljili sa meštanima, posebno sa svojim vršnjacima, uključili ih u svoje aktivnosti i vratili mladost u selo.

Sporazumevaju se na engleskom jeziku, gestikulacijom, a najviše osmehom. Svako zna svoj deo posla. Jedni sređuju školu, drugi dvorište, slikaju mural, obeležavaju teren na igralištu. Njihov domaćin, Anđela Kondić pre dve godine vratila se i Novi Milanovac i rešila da oživi selo.

Ombelin Borsus iz Belgije kaže da su njihova sela veća ali da su naši ljudi srdačniji: "Posebno me raduje što renoviramo školu koja je stara više od veka." 

"Bio sam u kampu u Francuskoj, ali ovde srećemo više ljudi", kaže Španac Oskar Piete. "Dosta radimo, ali se i družimo. Odigrali smo i fudbalsku utakmicu sa meštanima i pobedili."

Prema rečima Anđele Kondić, organizatorke kampa u Novom Milanovca, deca su tu svakog dana:

"Farbaju ogradu sa nama, malo stariji meštani koji su stručni, u farbanju učionica, odnosno krečenju, baš su nam pomogli dosta. Stariji su zaduženi da nas obraduju nekom finom domaćom hranom." 

Andea iz Portugalije već je naučila nekoliko naših reči. Pored prirode, najviše joj se dopada hrana, za koju kaže "da ima ukus". Za to su se pobrinuli meštani čije selo prvi put posećuju stranci. 

Zorica Jovanović im je napravila gibanicu i uštipke, pekli su gostima prase na ražnju i, kako kaže, bili su oduševljeni.

Prešli su na hiljade kilometara da bi se u svojoj ekološkoj misiji prvi put sreli u srcu Šumadije. Doneli su kulturu i tradiciju svojih zemalja, pokazali da se zajedno može mnogo.

Selu sa oko četiri stotine žitelja ostavljaju "hvala", na različitim jezicima i otiske svojih vrednih ruku. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво