Valmište na Čemerniku, pre sezone lova, umetnička kolonija

Valmište na planini Čemernik, dvadesetak kilometara iznad Crne Trave, pre početka sezone lova ugostilo je umetnike, učesnike likovne kolonije "Skobaljić grad" koju organizuje Dom kulture iz Vučja.

Ako putevima i oskudeva, obiluje prirodnim bogatstvima i lepotama. Bukva i breza caruju Čemernikom. Na 1.500 metara nadmorske visine raj za evropske jelene i divlje svinje. Do tri hranilišta u Valmištu po malo sena i kukuruza stiže u sumrak.

"Mi ih prihranjujemo svakodnevno, ali one dolaze tek predveče, znači moramo da sačekamo da bismo ih videli", kaže Bratislav Ristić, poslovođa lovišta "Valmište" JP Srbijašume.

Vodiči, šest čeka za odstrel na 410 hektara, smeštajni kapaciti u lovačkom domu. Komercijalno lovište "Srbijašuma" na Čemerniku spremno je za 1. avgust i početak sezone.

"Mogu da se najave, da dođu, da prenoće, da odstrele i da uživaju u ovoj lepoti", ističe Milan Milić, JP „Srbijašume", Šumsko gazdinstvo Leskovac.

Dok domaći i strani gosti ne stignu ovo je stanište umetnosti. Tišina, planinska svežina, nedirnuta priroda, nepresušna su inspiracija.

Zov prirode je baš prava stvar za ljude koji stvaraju i koji ostavljaju trag i ogledalo svoje duše na ovim podlogama, naglašava Bratislav Anđelković, umetnik iz Vučja i osnivač kolonije.

Ambijent je idealan za stvaranje, smatraju i slikari iz Niša i Zubinog Potoka prof. dr Ljubiša Kocić i Dragoslav Božović.

Proteklih šesnaest godina kolonije garantuju vernost najstarijih i odziv mladih umetnika.

Petra Mladenović iz Leskovca tu je drugi put: "Drago mi je što mogu da učestvujem sa njima i što mogu od njih dosta toga da naučim."

Iz podnožja Kukavice kolonija je na skoro stotinu kilometara udaljeni Čemernik stigla pre pet godina.

"Vrlo je sličan ambijent i nadam se da će i kad vratimo koloniju na Kukavicu i u Vučje ponovo  naši umetnici imati iste uslove", kaže Bratislav Stanisavljević, direktor Doma kulture Vučje, "i da ostvare iste ili bolje rezultate."

Čemernik i lovište Valmište viđeni očima i dušom desetak umetnika pred publikom u Vučju biće naredne sedmice.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво