Povrtari u Banatu posle kiša moraju štite rod

U Banatskom Brestovcu kod Pančeva meštani uglavnom žive od povrtarstva. Brine ih ove godine kakav će imati rod, jer zbog previše kiše na ovom području sve češće se pojavljuju razne bolesti koje mogu umanjiti prinose. Stručnjaci savetuju da se na vreme zaštiti povrće, kako bi se šteta umanjila.

Porodica Ivana Stošića živi od proizvodnje paprike, paradajza i ostalog povrća u plastenicima.

Ovih dana oni su prinuđeni da povrće tretiraju ekološkim sredstvima, jer se zbog previše vlage pojavio insekt koji oštećuje cvet i izaziva pegavost lista.

„Vrlo je bitno da bolest nije stigla do ploda, jer kasnije ne bi mogli da se koriste za prodaju i tada dolazi do velikih gubitaka u prinosu i jednostavno tu ne bi bilo rešenja. Delovali smo na vreme, dok je pojava još bila patogena na listu i sve će se sanirati na vreme," objašnjava agronom Sara Todorić.

Nemanja Jović na svom imanju od 3 hektara očekuje oko 100 tona lubenica i dinja, a kako kaže bilo bi i mnogo više da je bilo više sunčanih dana.
Štetu je umanjio koristeći preparate protiv grinja i protiv pucanja ploda:

„Štitili smo lubenice prskanjem, folijama i korsitili smo od svega po malo da bi smo spasili rod i očuvali vreže, da bi smo imali šta da uberemo," navodi Nemanja Jović, ratar iz Banatskog Brestovca.

Veoma je važno da ratari poštuju plodored, što posebno dolazi do izražaja kada su ovako nepovoljni vremenski uslovi, ali i da znaju kada da korsite preparate za zaštitu biljaka:

„Upotreba preparata bez kontrole po kalendaru je davno prevaziđen sistem rada u svetu i mi pokušavamo da preparate i kod nas koristimo kad to vremenske prilike iziskuju i kada je očigledno da će se bez njih pojaviti neka bolest na biljci. Raspolažemo izuzetno dobrim kurativnim sredstvima i preporučujemo poljoprivrednicima da reaguju uvek već na samom početku infekcije biljke," objašnjava Tešo Marković iz firme koja proizvodi preparate.

ored nepovoljnih vremenskih uslova povrtare muči i niska otkupna cena njihovih proizvoda, posebno lubenice koju nakupcima prodaju za 10 dinara po kilogramu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво