Putevi za bolju budućnost

Romska naselja u nekoliko lozničkih sela do kraja godine dobiće novu infrastrukturu. Projekat se finansira novcem iz fonda Evropske unije, Vlade Republike Srbije i grada Loznice, a najobimniji poslovi trenutno se odvijaju u Jadranskoj Lešnici gde će oko 200 meštana uskoro dobiti rekonstruisane puteve.

Godinama putem koji vodi kroz romsko naselje u Jadranskoj Lešnici odrasli i deca išli su u gumenim čizmama. Oni najmlađi prilikom velikih kiša i snegova do škole često nisu ni mogli. Radovi na uređenju kanala u završnoj su fazi, nakon čega sledi i rekonstrukcija puta.

"Ja imam četvoro dece, a za moju decu i celu malu ovo je budućnost. Da smo ovako nešto sanjali da ćemo imati ovakav put mi stvarno ni u snovima nam ne bi došlo tako nešto", zadovoljan je Miloje Matić iz Jadranske Lešnice.

"Deca su išla kroz reku, kroz vodu su išla, sad imamo bolje i za decu i za nas, bolji su uslovi sada", objašnjava Milorad Bojić, iz Jadranske Lešnice.

Oko 40 domaćinstava romskog naselja u Jadranskoj Lešnici nakon nove putne infrastrukture, nada se i rešavanju ostalih problema.

"Još šta je ovde neophodno u romskom naselju odraditi u razgovoru sa meštanima romskog naselja jeste voda i struja, to je trenutno najveći problem u romskom naselju. Kada se može očekivati i rešenje tih problema? U razgovoru sa rukovodstvom grada Loznice imamo i neka obećanja da za dogodine ima šanse da se odrade i ti problemi", kaže Dragan Todorović, predsednik saveta MZ Jadranska Lešnica.

Pored Jadranske Lešnice, radovi na uređenju i asfalitranju puteva, kao i na izgradnji dečijih igrališta odvijaju se i u romskim naseljima u selima Joševa, Gornji Dobrić i Lešnica.

"Ukupna vrednost projekta je 283 797 evra od toga je učešće donatora 85 posto, 242 hiljade otprilike, i učešće grada Loznice je 15 posto znači 42 hiljade evra je učešće naše", kaže Tomislav Arnautović, šef odseka za lokalni i ekonomski razvoj.

Projekat "Putevi za bolju budućnost" realizuje se u okviru programa IPA iz 2013. godine, a radovi na rekonstrukciji puteva trebalo bi da budu gotovi do 10. oktobra.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво