Posao za osobe sa invaliditetom u Kruševcu

Od dvadeset javnih radova koje će Nacionalna služba za zapošljavanje ove godine realizovati u Rasinskom okrugu, osam je namenjeno osobama sa invaliditetom. Za zapošljavanje 63 osobe iz te kategorije, iz budžeta je obezbeđeno 8,3 miliona dinara.

Sarađujući sa Udruženjem Etno Rasina članovi udruženja gluvih i nagluvih Kruševca koje broji 160 aktivnih članova, godinama se kroz projekte javnih radova usavršavaju u brojnim zanatskim veštinama. Od tkanja, veza, pletenja i heklanja do izrade dekupaža.

„One su vredne žene, žene koje stvarno hoće da rade i koje jako lepo rade", kaže Jovanka Lazić iz Udruženja „Etno Rasina" Kruševac.

Kuhinjski tekstil , dečije igračke i ukrasne predmete koje će kroz ovogodišnji projekat izraditi jedanaestoro članova Udruženja gluvih i nagluvih, darovaće u humanitarne svrhe.

„Nama je ovo mnogo važno. Mi radimo i dobijamo platu za ovo. Zahvaljujući ovom projektumnogi su dobili uslov i za penziju, čak su i neki dobili novo radno mesto", objašnjava Ljiljana Radovanović, članica UO Organizacije gluvih i nagluvih Kruševca.

"Mana ovih projekata je što traju kratko. Ranije su trajali šest meseci, sada su to ugovori o privremenim i povremenim poslovima koji traju četiri meseca i mislimo da nezadovoljavaju potrebe naših korisnika jer su svi oni,  iz kategorije socijalno ugroženih gupa", kaže Ivana Đorđević Filipović, sekretarka OO gluvih i nagluvih Kruševca.

Od 580 osoba sa invaliditetom iz Rasinskog okruga koje se nalaze na evidenciji kruševačke filijale NSZ, njih 120 ove godine došlo je do posla zahvaljući javnim radovima i aktivnim merama zapošljavanja za šta je iz budžetskog fonda opredeljeno 12 miliona dinara.

Direktor NSZ filijala Kruševac, Predrag Marković ističe: "Zadnjih nekoliko godina se osobe sa invaliditetom odlučuju i za program samozapošljavanja. Ove godine imamo petoro njih koji su se opredelili za te stvari. Krenuli su sopstveni biznis, mi ćemo pokušati kroz mentoring i davanja svih ostalih informacija da im pomognemo da nastave da rade. Ali moraju da izađu iz te senke gde su. Da vidimo šta znaju, šta umeju, za šta su zainteresovani. Promenila se i slika kod poslodavaca i razmišljanje o tome i mislim da mnogo bolji rezultati mogu da budu."

Lokalnim akcionim planovima, kroz javne radove, od avgusta će u Rasinskom okrugu do posla doći još 200 osoba sa invaliditetom.

 

 

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(nedelja, 02. dec 2018, 01:52)
Ivana [neregistrovani]

Posao

Mene jos nisko nije ni zvao za posao