Na moskovskom Crvenom trgu

Svi koji su tokom svetskog prvenstva u fudbalu posetili Rusiju mogli su, osim u fudbalu, da uživaju i u kulturno-istorijskim znamenitostima. Jedna o turističkih atrakcija u Moskvi je Crveni trg.

Na mestu današnjeg moskovskog Crvenog trga, nekada su bile drvene građevine, koje su po naredbi cara Ivana Trećeg srušene 1493. godine zbog učestalih požara. Ovaj prostor prvobitno je bio tržnica da bi vremeno postao glavno mesto ruskih i sovjetskih državnih svečanosti.

Pridev "krasnaja" isprva se odnosio na Crkvu Vasilija Blaženog koja je u sklopu trga, da bi se kasnije preneo i na sam trg.

Zanimljivo je da je ovu prelepu crkvu sa Crvenog trga hteo da ukloni Staljinov saradnik Lazar Kaganovič, kako bi proširio prostor za vojne parade. Kada je video plan rekonstrukcije, Staljin mu je rekao: "Lazare, vrati je nazad".

Od svih sovjetskih vođa koje počivaju na Crvenom trgu, posebno mesto ima samo Vladimir Ilič Lenjin u svom mauzoleju. Ostali su, uključujući Staljina i Brežnjeva, sahranjeni ispod zidina Kremlja.

 

U samim zidinama sahranjene su i znamenite ruske i sovjetske ličnosti, poput Jurija Gagarina. Crveni trg dug je 695 metara i širok sto trideset. Smatra se centralnim moskovskim trgom, ali na neki način i srcem cele Rusije.

Godine 1991. uvršten je na Uneskovu listu svetske baštine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво