Nagrada za porodičnu produkciju

Na nedavno održanom Festivalu filmskog stvaralaštva za decu i omladinu u Beogradu porodica Bačkonja iz Pančeva dobila je nagradu za produkciju. Jedanaestogodišnji Lazar učestvovao je sa dva filma, dok je četrnaestogodišnji Petar osvojio tri nagrade, među kojima i GRAND PRI za film „Skrivalica".

Četrnaestogodišnji Pančevac Petar Bačkonja zainteresovao se za film još pre nekoliko godina, kada su i nastali njegovi prvi amaterski radovi. Već tri godine učestvuje na dečijim festivalima i dobija nagrade za kameru, režiju, a nedavno i GRAND PRI za kratki igrano-dokumentarni film o svrakama „Skrivalica". Najviše ga interesuju životinje.

„Moji filmovi govore o prirodi, ali ima i elemenata naučne fantastike, pa i akcije. To su dokumentarni filmovi, ali u poslednje vreme volim i komediju", kaže Petar Bačkonja.

Stopama svog starijeg brata krenuo je i 11-godišnji Lazar, koji je do sad uradio dva filma, "Čokoladiraj glasno" i „Kuvanje sa čudovištima."

„Kuvanje sa čudovištima" sam pravio uz pomoć figurica od plastelina, koje sam vajao još kao dete, pa sam ih sad animirao", objašnjava Lazar Bačkonja.

Lazar više voli da crta i da igra fudbal, a već je imao i izložbu sa ocem, koji je likovni umetnik i pedagog. On pomaže i Petru pri izradi filmova.

„Petar u početku nije znao da edituje, pa sam ja tu pomagao. Montirao sam, ali više samo slagao kadrove, jer je Petar tačno znao koji kadar hoće i koliko da to traje", objašnjava Predrag Bačkonja. 

Petar već ima svoj internet kanal sa 30-ak filmova. Želja mu je da se školuje u Češkoj, postane čuveni režiser, a najveći uzor mu je Stiven Spilberg.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се