Nagrada za porodičnu produkciju

Na nedavno održanom Festivalu filmskog stvaralaštva za decu i omladinu u Beogradu porodica Bačkonja iz Pančeva dobila je nagradu za produkciju. Jedanaestogodišnji Lazar učestvovao je sa dva filma, dok je četrnaestogodišnji Petar osvojio tri nagrade, među kojima i GRAND PRI za film „Skrivalica".

Četrnaestogodišnji Pančevac Petar Bačkonja zainteresovao se za film još pre nekoliko godina, kada su i nastali njegovi prvi amaterski radovi. Već tri godine učestvuje na dečijim festivalima i dobija nagrade za kameru, režiju, a nedavno i GRAND PRI za kratki igrano-dokumentarni film o svrakama „Skrivalica". Najviše ga interesuju životinje.

„Moji filmovi govore o prirodi, ali ima i elemenata naučne fantastike, pa i akcije. To su dokumentarni filmovi, ali u poslednje vreme volim i komediju", kaže Petar Bačkonja.

Stopama svog starijeg brata krenuo je i 11-godišnji Lazar, koji je do sad uradio dva filma, "Čokoladiraj glasno" i „Kuvanje sa čudovištima."

„Kuvanje sa čudovištima" sam pravio uz pomoć figurica od plastelina, koje sam vajao još kao dete, pa sam ih sad animirao", objašnjava Lazar Bačkonja.

Lazar više voli da crta i da igra fudbal, a već je imao i izložbu sa ocem, koji je likovni umetnik i pedagog. On pomaže i Petru pri izradi filmova.

„Petar u početku nije znao da edituje, pa sam ja tu pomagao. Montirao sam, ali više samo slagao kadrove, jer je Petar tačno znao koji kadar hoće i koliko da to traje", objašnjava Predrag Bačkonja. 

Petar već ima svoj internet kanal sa 30-ak filmova. Želja mu je da se školuje u Češkoj, postane čuveni režiser, a najveći uzor mu je Stiven Spilberg.

broj komentara 0 pošalji komentar