Izložba Kacumi Cuđija u Jagodini

U Muzeju naivne i marginalne umetnosti priređena je izložba Kacumi Cuđija, umetnika iz Japana koji je poznat po svojim pastelima ali i skulpturama od tankih grana pronađenih u prirodi.

Čuvar podsvesnih želja, misli i nadanja, tako o umetniku iz Tokija govore likovni kritičari. Njegovi pasteli su pozornica za mačke, arlekine i nebodere kojima gradi svoj imaginarni paralelni svet.

Svoje skulpture Kacumi Cuđi pravi od sitnih komada drveta, a naizgled krhka struktura šalje poruku o moći koju priroda ima.

"Njegova poruka je jednostavna, prijateljska - a to je mir kako u realnom okruženju svetu tako i onaj duhovni, u nama samima", ističe Nina Ljubomirović, iz Muzeja naivne i marginalne umetnosti u Jagodini.

Više od četiri decenije Kacumi je posvećen slikarstvu. Njegovo umetničko ime - Muga Ciguru - znači: Snovi pobeđuju, a svoj rad usmerava ka najmlađoj populaciji:

"Za mene je izvor velike sreće mogućnost da deci koja sanjaju ili pak ljudima koji pate, tuguju podarim osmehe. Ja sam sledbenik Ši Njo En škole budizma i naučio sam da religija ima moć da spoji ljude širom sveta. U Srbiji sam u više navrata imao priliku da spoznam ljubav, i dubok osećaj zahvalnosti."

Kacumi Cuđi već nekoliko godina je učesnik Bijenala naivne i marginalne umetnosti, a ovog leta sa umetnicima iz celog sveta radi i na Međunarodnoj likovnoj koloniji na Zlatiboru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи