Nauka nije bauk za šabačke predškolce

Svetski Dan nauke obeležen je u šabačkom Naučnom klubu, u okviru Centra za stručno usavršavanje, programom za najmlađe Šapčane. Pod sloganom "Nauk nije bauk", deca iz Predškolske ustanove uživala su u prezentaciji novih instalacija i saznanjima o Nikoli Tesli.

Gde je rođeno "dete svetlosti", naš najveći naučnik Nikola Tasla? Kakvo je detinjstvo imao, koliko je radio i kakav bi svet danas bio da nema njegovih pronalazaka, šabački mališani mogli su da vide najpre u naučnom crtanom filmu, a potom i da razgledaju instalacije - Teslinu kuglu elektriciteta, dipolnu antenu, radio-telegrafiju.

Igra u naučnom parku bila im je posebno zanimljiva.

"Nikola Tesla je izumeo svu struju ovog sveta, da bi napravio da mi možemo da gledamo šta želimo", rekla je jedna devojčica. "Danas ćemo videti šta sve može. Danas ćemo raditi sve oko struje i videćemo i istraživaćemo."

Šabački predškolci posebno su se interesovali za "remen sistem" gde su videli kako mogu da se podignu sa manje snage i novu instalaciju - "dinamo bicikl", koji uz pomoć naše engije proizvodi struju.

"Ovde u Parku nauke, sa energijom koju sami proizvedemo možemo upaliti svetlo, možemo napuniti bateriju na tabletu, ili mobilnom, a takođe možemo i pokrenuti lokalni radio koji se može čuti pilikom pokretanja ovog dinamo bicikla", objašnjava deci Tamara Pejić, stručna saradnica u Parku nauke u Šapcu.

Ovakve aktivnosti na otvorenom, mimo soba u vrtićima, višestruko su korisne za decu, ističe Venera Andrić, vaspitačica PU "Naše dete":

"Deca su mnogo učila, mnogo saznala, istražujemo, eksperimentišemo. Iako su mali, oni imaju dosta informacija, znaju o Nikoli Tesli, ali ovo je jedan lep način da to znanje i osveže."

Naučni park u Šapcu postoji već šest godina i raspolaže sa 29 instalacija. Posebno je zanimljiv u vreme đačkih ekskurzija, kada ugosti oko 500 učenika i nastavnika mesečno.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво