Nastavljena gradnja Hirurškog bloka u Vranju

U Vranju je pre trinaest godina počela izgradnja novog Hirurškog bloka u Zdravstvenom centru. Međutim, posle sedam godina radovi su zaustavljeni jer nije bilo novca. Sredstvima Evropskog progresa, Ministarstva zdravlja i lokalne samouprave, izgradnja je nastavljena prošle godine.

Uređuju unutrašnjost zgrade, postavljaju grejanje, ventilaciju, instalacije, ugrađuju liftove, sterilizatore.

Bolnica pod jednim krovom ili novi Hirurški blok obuhvata šest hiljada kvadrata na šest etaža.

Tu će biti urgentno odeljenje, hirurgija, patologija, porodilište, šest operacionih sala, intenzivna i poluintenzivna nega, dijagnostika i informacioni centar, ističe  dr Dragan Veličković, direktor Zdravstvenog centra u Vranju:

"Imaće devedeset kreveta, 12 u intenzivnoj nezi, šok-sobi i šest u poluintenzivnoj, ostatak na Hirurgiji."

Iz evropskog razvojnog programa Progres izdvojeno je 2,8 miliona evra, Ministarstvo zdravlja finansira kupovinu opreme i radove sa milion i po evra, lokalna samouprava a sa 280 hiljada evra infrastrukturu. Hirurški blok će biti spojen sa starim paviljonskim delom.

"Obezbeđena je projektno-tehnička dokumentacija za stari deo koji je finansirao EU Progres sa 50 hiljada evra", kaže dr Slobodan Milenković, gradonačelnik Vranja. "Mi ćemo, preko Kancelarije za javna ulaganja, ući u rekonstrukciju starog dela."

U vranjskom Zdravstvenom centru leči se oko 300 hiljada stanovnika Pčinjskog i Kosovsko-pomoravskog okruga. Hirurški blok će kako je najavljeno, početi da radi iduće godine. 

broj komentara 0 pošalji komentar