Pirogravure užičkog umetnika u Americi, Evropi, Australiji

Pirografija, tehnika ukrašavanja drveta ili druge prirodne podloge, smatra se narodnom umetnošću, a praktikuju je i razna svetska udruženja i škole, tražeći najbolji izraz u crtanju vatrom. Pirogravuri se posvetio i jedan mladi Užičanin, a njegova dela su već stigla na gotovo sve kontinente.

Utkana u tradiciju narodnih umetnosti sveta, pirografija uvek ima svoje poklonike. Stvaralački proces se vekovima menjao, ali suština - otisak žara , ostala je ista.

Ivan Đurić joj se posvetio jer je izazov koji daje nesvakidašnje rezultate i efekte odnosa i tumačenja svetlosti i senke, a jedini problem je pronaći odgovarajuće drvo.

"Prirodno se spojila ta ljubav prema drvetu i prema crtanju. Baš je spor proces, ne dozvoljava greške, jedna greška - rad je upropašćen", ističe Đurić. "To sve, ta muka, kreće pre crtanja - prvo, dobre daske, dobro drvo ne mogu da nađem tek tako, jer to je lipa, koja se koristi kod nas samo za košnice. Međutim, okorci koji su meni potrebni se bacaju. I onda, malo je teže to naći, sada sam uspeo da nađem neku količinu i videćemo koliko će to da mi traje."

Radi najčešće portrete, prema fotografijama, njegov pirograf je iz kućne radionice, a za jednu pirogravuru je potrebno oko 30 sati intenzivnog rada.

Za godinu dana je usavršio kontrolu primene užarene žice, što nikako ne znači da je ova tehnika laka već da je uporan i da mu je omiljena:

"To je stari zanat, da kažem, i bilo je kod nas poznato i popularno, ali se to vremenom izgubilo. Moje pirogravure  stigle su do Amerike, Britanije, Nemačke, Australije..."

Umetnost vatre zahteva strpljenje, upornost i preciznost, ljubav se podrazumeva, a čitav spektar nijansi i plemenito drvo, ovde daju magiju stvorenu Ivanovom rukom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво