Kiša umanjila i prinose i kvaltet pšenice

Zbog kiše, žetva pšenice se znatno odužila. Počela je pre mesec dana, a na nekim parcelama u šabačkom kraju usev još nije skinut. Česte padavine, umanjile su prinos, ali i kvalitet hlebnog zrna, zbog čega će brojni poljoprivrednici pšenicu koristiti za ishranu stoke.

Kombajne na poljima, kiša je gotovo svakog dana prekidala u žetvi. Milorad Gligorić iz Varne, jedan je od brojnih poljoprivrednika koji rod nije uspeo da skine na vrema. Pšenicom koja je zbog velike vlage počela da klija, hraniće stoku.

"Srećom ja imam stoku koju držim, imam lepo stado kozica i jarića, i oni su da to potroše, da ne propadne, mada sam očekivao bolji rezultat," kaže Milorad Gligorić iz Varne kod Šapca.

Marinković iz Bogosavca žetvu je završio na vreme. Zbog niske otkupne cene, većinu roda ostavio je u ambaru.

"Pun mi je ambar, četiri i po vagona imam u njemu, ostavio sam sve za hranu za bikove i za svinje. Isplati se prodati pšenicu ako ima cene, a pod ovom cenom se ne isplati prodati. Bila je cena 18 dinara, sada su skinuli na 16, ispod 20 dinara se ne ispalati, kakvi su vremenski uslovi bili, i koliko je rodila, ne isplati se ispod 20 dinara,'' navodi Dragan Marinković iz Bogosavca.

Učestale padavine umanjile su prinos, ali i kvalitet zrna. U odnosu na početak žetve, hektolitarska masa manja je i za 20%, što je ispod mlinarskih standarda.

"Jeste bio poblem, bilo je stani pani, ja sam imao svoj kombajn, ja sam svoje ovo na vreme, ovi koji su imali kombajn svoj, oni su išli za uslugom, a svoje nisu ovrli, i sad kad je pala kiša, sad je sve poniklo, i sad im je problem da prodaju pšenicu koja je počela da klija," dodaje Marinković.

Osim po lošem prinosu, ovogodišnju žetvu poljoprivrednici će pamtiće kao jednu od najtežih i najdužih.

Procena agronoma je da je svega 20% useva u šabačkom kraju, skinutno na vreme.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво