Filmska magija u Bajnoj Bašti

U Bajinoj Bašti sinoć je završen 5. Bašta fest, međunarodni festival kratkog igranog filma. Poslednje festivalske večeri dodeljene su nagrade najboljima po oceni stručno žirija i mladih Bajinobaštana.

Sve je počelo kao lepa ideja dvoje mladih, a do malog jubileja 5. godine "Bašta fest" se izborio za značajno mesto na kulturnoj mapi ne samo varoši kraj Drine.

"Mi imamo sve više inetrnacionalnih gostiju, u žiriju sada imamo dvoje internacionalnih članova žirija tako da nekako vest o festivalu veoma brzo raste i mi smo ove godine od festivala u Poznanju u Poljskoj bili proglašeni za jedan od deset najinteresantnijih festivala kratkog metra u Evropi," kaže Maja Šuša, idejni tvorac i osnivač Festivala.

Sve veće ineteresovanje i publike, posebno mladih Bajinobaštana, ali i stranaca, učesnika i gostiju nameće i nove obaveze u organizaciji.

I volontera je sve više pa se oko festivala okuplja puno dobre energije.

"Ti ljudi koji se skupe nekako su puni pozitivne energije, ljubavi prema filmu i generalno svemu što što film nosi i onda se desi ta magija i samo u 4 dana se prepustite da vas vodi ovaj festival i na kraju se sa osmehom odu iz Bajine Bašte i vrate odakle su došli," navodi Slaven Došlo, osnivač Festivala.

Festivalska magija ove godine privukla je 26 filmova iz 18 zemalja, uprkos kiši koja nije dozvolila sve planirane projekcije na otborenom.

Završno veče posvećeno je najboljima u više kategorija, a najvažnija nagrada "Zlatna imaginacija" dodeljena je jednoglasnom odlukom žirija na čijem čelu je bio Domeniko la Porte filmski novinar i urednik, rumunskom filmu "Noć u Tokorikiju" autorke Roksane Stroje.

Gosti festivala uspeli su da vide i deo turističkih znamenitosti regije kojima su bez izuzetka oduševljeni.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво