Bela Palanka: više posla, sve više gostiju

Bela Palanka je donedavno bila jedna od najnerazvijenijih opština u Srbiji. Danas u njoj rade fabrike, a šansu vide i u turizmu.

Posle više od jedne decenije, prvi put je u Beloj Palanci, otvorena fabrika. Posao je dobilo sto radnika, a kada počne proizvodnja u punom kapacitetu, biće zaposleno 250.

Tijana Marković iz Bele Palanke kaže da je zadovoljna: "Bila sam dva meseca na obuci, sada sam potpisala ugovor na šest meseci. Nikada do sada nisam radila, ovo mi je prvi posao".

"Ovde se teško dolazi do posla i baš znači da se nađe posao. Treba ovako da se otvori neka fabrika, da bi ljudi radili", kaže Milica Ranđelović iz Bele Palanke.

Vesna Mitić, šefica proizvodnje kompanije "Trendteks" govori o firmi koja se bavi proizvodnjom, konfekcioniranjem HTZ opreme: „Proizvodi su svi namenjeni zapadnoevropskom tržištu. Nema dovoljno školovane radne snage. Upravo je završena obuka jedne grupe i svi ti radnici su sada u stalnom radnom odnosu".

Zapošljavanje je u Beloj Palanci prioritet, ali za poslednjih godinu dana završeno je i nekoliko velikih projekata.

Goran Miljković, predsednik opštine Bela Palanka kaže da im je ogromno zadovoljstvo što su rekonstruisane osnovne škole "Ljupče Španac" u Beloj Palanci, osnovne škole "Jovan Aranđelović" u Crvenoj reci, oba objekta predškolske ustanove "Dragica Lalović"...

Dobar geografski položaj, bogato istorijsko nasleđe i priroda, naterali su belopalančane da šansu traže i u razvoju turizma.

"Mi smo već u prvih pet, šest meseci, imali puno turista. To su uglavnom penzioneri. Ne bežimo od njih, naprotiv, mi ih volimo i dobordošli su. To su uglavnom ture iz Beograda, iz većih mesta Vojvodine", kaže Miloš Lilić, direktor Turističke organizacije Bele Palanke.

Od nedavno centar Bele Palanke krasi maketa antičke Remisijane. Belopalančani su ponosni sada na svoj centar grada i preporučuju turistima da obavezno ovde svrate i slikaju se, jer, kako kažu, tu su nekada stolovali rimski imperatori.

broj komentara 0 pošalji komentar