Zapošljavanje žena žrtava nasilja u Vranju

Žene žrtve nasilja su najčešće bez posla, ekonomski zavisne od nasilnika, pa zato i trpe nasilje. SOS telefon i UNDP, realizovali su projekat "Samostalni život". Kod sedam poslodavaca 14 žena obučavalo se za posao, a 11 je nakon obuke, zaposleno.

I tokom tromesečne obuke kod poslodavca primale su mesečnu platu. To je za mnoge bio prvi posao i put ka ekonomskom osnaživanju.


"Ovo mi je baš dobro došlo da ispunim ono što sam htela, da radim, da imam svoj dinar. Želela bih i volela bih da svaka žena uspe u tome. Nasilje u porodici može svako da prevaziđe",
kaže jedna od žrtava nasilja u porodici..

Četrnaest žena koje su pretrpele porodično nasilje obučavalo se u fabrikama tekstila, obuće, radionicama, ugostiteljstvu. Većina poslodavaca odlučila je da zadrži na radnim mestima te žene, jedanaest je zaposleno na određeno, jedna na neodređeno vreme.

Andrijana Stevanović, poslodavac "Tina trade" u Vranju kaže: "Svakako jeste jedan dobar početak da one shvate koliko su vredne i da same mogu da brinu o sebi".

Marija Dejanović, poslodavac "Bubamara slatki svet" u Vranju ističe: "Jako je bitno da se u svemu ovome i njima pruži podrška, zato što one u stvari i jesu sposobne da rade".

Sve žene su bile izložene partnerskom nasilju, a neke su utočište više puta tražile i nalazile u Sigurnoj kući. Osam njih je primalo socijalnu pomoć.

Suzana Antić, SOS telefon u Vranju kaže: "Moramo stvarati mogućnost u privredi Vranja da što veći broj žena ima pristup radnim mestima. Da mogu dalje da nastave samostalno da žive i na taj način, stvore mogućnost da izađu iz porodičnog nasilja".

Volonterima SOS telefona prošle godine 151 žena prijavila je nasilje u porodici, policiji je podneto 585 prijava, a Osnovno Tužilaštvo je podnelo optužni predlog protiv 99 lica.

broj komentara 0 pošalji komentar