Isplativ uzgoj malina u kontrolisanim uslovima u valjevskom kraju

Malinari u višim predelima valjevskog kraja privode kraju berbu tradicionalnih jednorodnih sorti maline. Sezona je, zbog vremenskih uslova, lošija od prethodnih, a to je uticalo i na cenu. U pojedinim valjevskim selima odlučuju se za kontrolisanu proizvodnju maline, kako bi ostvarili bolju cenu.

U valjevskom selu Brezovicama, proizvode malinu u kontrolisanim uslovima. Zbog veće otkupne cene, za 50 dinara po kilogramu, gotovo svako domaćinstvo, malinarstvom se bavi, na ovaj način.


Bogosav Kalabić, selo Brezovice kaže: "Malo i cena mada je više ima posla,oko ove proizvodnje.Nema prskanja hemijskim preparatima ni korova,isto tako od hladnjačara kome dajemo malinu,imamo stručnjaka koji nam,koji nas upućuje sa čim može da se prska malina,ne može da se prska...Isto oni uzimaju uzorke lista,uzimaju uzorke ploda,tako i da po meni nije loša priča".

Većina mestana svoju malinu predaje u lokalnoj hladnjači, kod svojih komšija,u domaćinstvu Tomića, koji već dve godine uspešno otkupljuju malinu po standardima kontrolisane proizvodnje.

"To su zahtevi koje poštujemo i oni i ja i borimo se da ispoštujemo. Do sada nismo hvala Bogu imali nikakvih problema. Gde ide malina? Skandinavske zemlje gore gde ljudi stvarno misle što kažu o zdravlju i gledaju šta kupuju" kaže Dragan Tomić, hladnjačar.

Uprkos poteškoćama i otežanim uslovima proizvodnje, u Brezovicama su oformili i svoju zadrugu.

Sreten Milutinović, predsednik Udruženja "Voće-Povlen" kaže: "Brezovice organik, tako smo i u imenu, u nazivu zadruge smo naglasali da mi želimo da se bavimo organskom malinom. Očekujem da ćemo ostvariti veći profit, to je prvenstveno cilj,naravno cena je uvek motiv."

Meštani Brezovica imaju i svoj Dan maline, gde promovišu kvalitet njihovog proizvoda, koji zadovoljava i najprobirljivije svetsko tržište. Možda bi voćari ovog sela, mogli da posluži kao primer ostalim malinarima da se, i u teškim sezonama - može do bolje zarade.

 

broj komentara 0 pošalji komentar