Nezadovoljni višnjari Jablaničkog kraja krče svoje voćnjake

Berba višanja u Jablaničkom okrugu se privodi kraju a pojedini voćari nezadovoljni otkupnom cenom i činjenicom da samo jedna hladnjača otkupljuje rod višnje,počeli su da krče svoje voćnjake. Po mnogima je razlog taj što im otkup voća zavisi od dobre volje hladnjačara.

Tužna slika u voćnjaku Dejana Ranđelovića u ataru sela Lapotinca kod Bojnika. Zbog niske otkupne cene višnje a velikih troškova Dejan je umesto gajbica uzeo sekiru u ruke. Ovaj čin kaže izuzetno mu je teško pao ali je na seču svog višnjika bio primoran.

Dejan Ranđelović iz sela Lapotinca kod Bojnika kaže „ Žalosno je, evo ne mogu ni da razgovaram, jedva smo došli da dovedemo voćnjak do ovog a na kraju moramo da ga uništimo. Da li ćete i dalje da se bavite ovom proizvodnjom? Ne znam šta ćemo ali smo dva i po hektara rešili da iskrčimo"

Berba višanja u Jablaničkom okrugu polako se bliži kraju. Otkupna cena se kreće od 60 i 65 dinara za prvu klasu a duplo manje se plaća za drugu. Proizvođači ističu da nije jedne leskovačke hladnjače celokupan rod na jugu Srbije bi propao jer ne bi imao ko da ga otkupi. Mnogima nije jasno ni zbog čega država ne reaguje jer neka pravila na tržištu moraju da se poštuju a ne da otkup zavisi od dobre volje hladnjačara.

Dušan Jovanović, proizvođač višnje ističe: "Država je zatajila što je ovo dozvolila hladnjačarima jer nedopustivo je da rod višnje, jagode, maline koji je sto posto izvozna roba, mora da ima snažan podsticaj države"

Ozbiljni voćari u leskovačkom kraju znaju da perspektive nema bez udruživanja i osavremenjavanja proizvodnje.

Miodrag Stanković koji ima samo 26 godina zbog toga je odlučio da kupi tresač. Iskoristio je velike subvencije države i investicija se već isplatila.
"Sve zavisi koliki je prinos može da zameni sto radnika može 20 opslužuju ga 6 radnika dnevno može da se ubere do jednog hektara" kaže Miodrag.

U Jablaničkom okrugu pod višnjom ima oko 1600 hektara. Ova godina pokazala je da nove tehnologije i osiguranje voćnjaka voćarima mogu mnogo da pomognu. Jer država ne može da formira otkupne cene ali može i mora da postavi jasna pravila. Da kažnjava bahate hladnjačare ali i da kontroliše uvoz. Jer sledi berba šljiva koja je kao i višnja dobro rodila a neke hladnjače već uvoze smrznutu šljivu iz okolnih zemalja.

broj komentara 0 pošalji komentar