Izgradnja auto-puta razvojna šansa Topličkog okruga

Najavljenu izgradnju autoputa Niš - Priština u Topličkim opštinama vide kao razvojnu šansu i dolazak novih investitora, ali I lakši dolazak do prirodnih lepota ovog kraja koji sve više posećuju strani turisti. Najzahtevnija deonica novog autoputa biće zaobilaznica oko Prokuplja, čime će se rateretiti lokalni saobraćaj koji je u letnjim mesecima višestruko pojačan.

Slika kolona automobila I saobraćajnih gužvi kroz Prokuplje uobičajena je u ovo doba godine kada iz Evrope, put Kosova na godišnji odmor krenu gastarbajteri. Druge alternative nema jer magistralni put prolazi kroz sam centar grada, pa nije ni čudo što Prokupčani s nestrpljem očekuju izgradnju auto puta Niš Priština.

Građani kažu: „Redno da krene taj auto put, dvadeset, trideset godina se priča. Biće nam lakše, uopšte u gradu, zato što će da se rastereti saobraćaj teretni I tranzitni kroz Prokuplje".

Toplički kraj poznat je po proizvodnji voća I povrća. Nekadašnji giganti, Hisar i Prokupac, koji su plasirali gotove proizvode širom zemlje I sveta, danas ne rade, a njih su zamenile manje, porodične firme. U jednoj od njih, koja godišnje preradi oko 600 tona svežeg voća i povrća, kažu da se raduju izgradnji auto puta kroz Toplicu.

Dejan Joksimović, privatni preduzetnik kaže: "To će značiti da možemo mnogo lakše, mnogo brže da dovezemo sirovinu do proizvodnje i tako da dođemo do boljeg kvaliteta, a isto tako i za plasman naše robe. Pošto mi dosta težimo ka tome da nam roba ide u izvoz mnogo će lakše i strani kupci da se odluče za preuzimanje robe."

Aleksandar Simonović, predsednik Opštine Prokuplje ističe da je "Izgradnja novog autoputa razvojna šansa za Opštinu Prokuplje koju očekuje otvaranje novih radnih mesta sa početkom izgranje autoputa i očekujemo da celokupna privreda oseti na teritoriji opštine Prokuplje boljitak i da bude angažovana."

Na trasi autoputa od Niša do Merdara, dugačkoj 77 km nalaze se i dve banje, Prolom i Lukovska, kao i prirodni fenomen Đavolja varoš, do kojih će sve mnogobrojniji turisti iz Srbije i Evrope lakše stizati.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво