Obnavlja se spomenik srpskim ratnicima u Kraljevu

Spomeniku srpskim ratnicima iz Balkanskih i Prvog svetskog rata, simbolu grada Kraljeva, predstoji konzervacija i restauracija. Tim povodom danas je održana i konferencija za novinare na Trgu srpskih ratnika.

Radovi su praktično počeli jutros, čak i pre konferencije za novinare na kojoj su predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu obavestili javnost o relizaciji ovog projekta i njegovoj dinamici.

"Ove radove finansira grad Kraljevo u iznosu milion dinara i Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja u iznosu od 3 miliona. Dakle imamo 4 miliona dinara koliko će se iz budžeta izdvojiti za konzervatorske radove na ovom spomeniku, navodi Ivan Milunović v.d. direktora ZZZS Kraljevo i dodaje: „ Inače sam spomenik nije, nikakve intervencije nisu vršene od kad je on postavljen i izmeštan. Naravno rok za izvođenje radova je 60 kalendarskih dana.*

Inače, ideja o podizanju spomenika javila se još 1913. godine, odmah po završetku 2. Balkanskog rata, ali zbog izbijanja 1. Svetskog rata nije ostvarena.

Početkom 30-ih godina prošlog veka ideja je obnovljena, a spomenik, koji je inače varijanta spomenika izgrađenog 1931. na novom groblju u Beogradu, postavljen je na postament samo godinu dana kasnije.

Mnogi Kraljevčani ne znaju da je spomenik dugo je stajao na pijaci, a onda je zbog urbanističkog uređenja centra grada 1960. godine premešten na ivicu gradskog groblja gde je bilo vojničko groblje, da bi 1982. bio vraćen na staro mesto gde se i sada nalazi.

Kako u međuvremenu na njemu nije ništa rađeno, a pomenuta selidba i zub vremena su učinili svoje, ovdašnji Zavod za zaštitu spomenika kulture započeo je njegovu konzervaciju i restauraciju.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar