Obuka za bezbednu vožnju motocikala u Kruševcu

U Kruševcu je u toku dvodnevni trening bezbedne vožnje za motocikliste, na poligonu kod Prve tehničke škole. 15 puta je veći rizik stradati na motoru, nego kao vozač automobila, pokazuju podaci Agencije za bezbednost saobraćaja.

Za motocikliste i sve one koji vole dvotočkaše, u Kruševcu se održava trening obuka.

U proteklih deset godina 25000 motociklista doživelo je lakšu ili težu povredu u saobraćajnim nezgodama. Oko hiljadu je poginulo.

Najpre su održana zanimljiva i poučna teorijska predavanja. U ovu akciju uključeni su, pored Agencije za bezbednost saobraćaja, lokalna samouprava i policijska uprava grada Kruševca.

"Najčešće povrede su povrede donjih ekstremiteta. Najugroženija je glava i zato je neophodno da se nosi kaciga. Međutim u svakoj šestoj nezgodi stradaju noge. Pola od tih opovreda završavaju se prelomom a svedoci ste u gradu, šorcevi, papučice, kratke majice i ostalo," objašnjava Miodrag Dimitrijević, instruktor vožnje.

Bitni su i saveti iskusnih motociklista. Dobrivoje Memet, predsednik kluba NUB Kruševac kaže: "Naši članovi su u obavezi da imaju kulturu ponašanja.pre svake vožnje imamo kratko predavanje, kako da se elementarno ponašaju u saobraćaju."

U kruševačkim moto klubovima, uslov za članstvo je poštovanje svih propisa.

"Dosta je bitno da se vodi računa o sopstvenoj bezbednosti a i zbog drugih učesnika. Potrebna je kaciga i sva oprema," navodi Uroš Lacić, motociklista.

Prema podacima Agencije za bezbednost saobraćaja, 15 puta je veći rizik stradati kao motociklista nego kao vozač automobila.

 

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 04. jul 2018, 22:10)
anonymous [neregistrovani]

Ok

Dobra akcija. Stalno treba da se podsecamo na sve rizike koji nas vrebaju na svakom koraku. Pozdrav Dule